Сьогодні під час чергового засідання виконкому була затверджена Програма сприяння залученню інвестицій у місто Вінницю на 2018 – 2020 роки. Її пріоритетними завданнями є розвиток індустріального парку, кластеру холодильного машинобудування, інноваційно-технологічного парку. А також – робота над створенням логістичного парку та реконструкції аеропорту. Також в оновленій Програмі передбачені методології та стандарти залучення та супроводу інвесторів, що на сьогоднішній день є необхідною умовою та звичним явищем для європейських країн.

Серед важливіших завдань, які стоять сьогодні перед Вінницею, є нарощення інвестицій в економіку міста, активізація діяльності у цій сфері. У зв’язку з цим у Вінниці актуалізували Програму сприяння залученню інвестицій. Цей документ є одним з інструментів виконання Стратегії розвитку «Вінниця-2020», а саме, її пріоритету «Економічний розвиток».

Сучасна Вінниця має значні резерви нарощення інвестиційної привабливості. Адже вона має вигідне географічне розташування, значний людський, промисловий, науково-освітній потенціал. Також у Вінниці доволі розвинена транспортна інфраструктура, сучасна система банківських інституцій і послуг. У сфері муніципального управління впроваджуються інноваційні практики і сучасні технології. А у рамках фінансової децентралізації у міста з’явились додаткові можливості в ефективному використанні коштів для розвитку економіки та поліпшення інвестиційної привабливості.

Розробниками Програми є департамент економіки і інвестицій міської ради та Проект «ПРОМІС: Партнерство для розвитку міст».

«Затвердження Програми сприяння залученню інвестицій у місто Вінницю є важливим питанням. Робота починається з запрошення інвесторів, потім – їх супроводу, введення в експлуатацію того чи іншого об’єкту, наприклад, промислового виробництва або іншого бізнесу. Адже, в першу чергу, це податки до міського бюджету та робочі місця. І ні для кого не секрет, що для того, щоб місто розвивалось, потрібно розвивати його економіку і чесний бізнес, який належним чином сплачує податки, офіційно виплачує працівникам зарплату. Звичайно, пріоритетом повинні бути внутрішні інвестиції, паралельно ми працюємо й над зовнішніми інвестиціями», – каже міський голова Сергій Моргунов.

Під час останньої робочої зустрічі головний експерт з питань міжвідомчої співпраці і економічного розвитку Проекту ПРОМІС Олег Войтович зазначив, що вінницьку Програму сприяння залученню інвестицій у місто від аналогічних документів інших українських міст вирізняє наявність у її структурі стандартів роботи та супроводу інвесторів, які прийняті для роботи з бізнесом чи інвесторами у європейських країнах та взагалі в міжнародній практиці.

«Стандартизація процесів із залучення інвестицій та супроводу інвесторів стала однією з шести пріоритетних цілей Програми. Серед них також – усунення адміністративних бар’єрів та створення сприятливих умов для інвестування; забезпечення умов для високотехнологічного виробництва; розроблення проектів із пріоритетних напрямів соціально-економічного розвитку міста. Серед стратегічних цілей є й впровадження інструментів державно-приватного партнерства та забезпечення співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями та донорами», – каже директор департаменту економіки та інвестицій Віталій Погосян.

Вінниця – перше місто, де в Програмі сприяння залученню інвестицій передбачені методології та стандарти залучення та супроводу інвесторів. Вони включають в себе систему «єдиного вікна», актуалізацію інформаційного додатку «Гід для інвестора», алгоритм внутрішньої взаємодії виконавчих органів міської ради з розгляду та обробки інвестиційної пропозиції.

Ознайомитись з проектом Програми можна за посиланням



Переглядів: 5064
Поширень: 0