5 листопада перша група українських урядовців – представників обласних державних адміністрацій – вирушила на тижневий курс навчання у сфері ефективного врядування. Така поїздка стала результатом візиту народного депутата України, члена фракції «Блок Петра Порошенка» Олексія Порошенка до Сінгапуру та його співпраці з Посольством України в Республіці Сінгапур.

Про свої враження та секретаи ефективності держслужби Сінгапуру народний депутат України, керівник групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Сінгапур Олексій Порошенко написав у блозі на сайті «Новоє врємя» 

Держслужба в Сінгапурі орієнтована на потреби громадян і працює, як єдиний організм.

«Сінгапур - маленька країна без корисних копалин. Єдиний наш ресурс - це люди. Якщо ми не зможемо ефективно використовувати його, ми не виживемо». Такими словами починав свою лекцію кожен другий викладач в Коледжі державної цивільної служби в Сінгапурі під час програми з навчання політиків і держслужбовців з інших країн. Складалося враження, що кожна людина на держслужбі в цій державі знає: не тільки благополуччя, але і саме існування країни залежить саме від його особистої ефективності на робочому місці. У країни немає safety nets (страховки), немає легких грошей, а значить ніхто не може розраховувати на поблажки. Саме тому меритократія і ефективність в Сінгапурі зведені чи не в ранг культу.

У чому секрет ефективності Сінгапуру?

Якщо ти неефективний на роботі - тебе звільняють, навіть якщо мова про держслужбу. У Сінгапурі немає такого поняття як «допомога з безробіття». Зате є «допомога по роботі». Ти не можеш сидіти вдома і отримувати гроші просто так. Якщо ти не можеш знайти роботу, тобі допоможуть безкоштовними курсами підвищенням кваліфікації. Якщо не можеш купити квартиру, тобі дадуть безвідсотковий кредит. Але це тільки аванс, який ти повинен будеш відпрацювати і повернути суспільству.

Друга складова ефективності сінгапурського держапарату в тому, що держслужба тут орієнтована на потреби громадян і працює як єдиний організм. Жоден чиновник не має права «відфутболити» людину, яка звернулася до нього з будь-яким питанням - навіть якщо це питання не за адресою. Вони обов'язково вислухають проблему і передадуть в службу «одне вікно», де її оброблять і вирішать.

Як Сінгапур досяг такого рівня уваги до проблем громадян і ефективності у вирішенні їх проблем? По-перше, це був дуже тривалий процес опрацювання та впровадження правил, які діяли б на благо людей. Почався цей процес близько 50-ти років тому, з отримання Сінгапуром Незалежності. Сінгапурці вважають своїм везінням той факт, що протягом усіх цих років у них при владі була одна партія, яка має можливість реалізовувати свою програму каденція за каденцією.

По-друге, влада прислухається до проблем жителів і дійсно намагається в процесі обговорення з громадськістю опрацьовувати максимально корисні закони і політики.

По-третє, величезний акцент робиться на імплементації законів. Існує безліч механізмів впровадження та контролю тих чи інших реформ в держслужбу зокрема і суспільство в цілому.

Україна знаходиться на самому початку шляху реформування. В останні роки ми займалися напрацюванням нових реформ: правил і законів, які повинні поліпшити якість нашого держапарату і зробити його більш ефективним. Зараз зіткнулися з тим, що всі ці реформи потрібно впроваджувати. Але для ефективної реалізації в них повинні вірити люди, які за них відповідають. Кожен держслужбовець або представник місцевої влади повинен знати в першу чергу - що за реформа прийнята, в чому вона полягає. Знати, яку вона принесе користь, і мати ресурси для її впровадження. А у нас найчастіше виходить так, що одні депутати райрад голосують за призначення собі окладів, а депутати з інших партій подають на них до суду, так як, згідно з новим антикорупційним законодавством, це - конфлікт інтересів. Все це в результаті призводить до втрати ефективності держслужби.

У чому секрет ефективності Сінгапуру?

Для того щоб навчити людей, які впроваджують реформи, в Сінгапурі і був створений Коледж державної цивільної служби (Civil Service College), де кожен держслужбовець щорічно повинен пройти кілька десятків годин навчання. Саме час Україні зараз перейняти цю практику і створити/реформувати інститут для ефективного впровадження напрацьованих реформ.



Переглядів: 2591
Поширень: 0