- Відповідно указу Президента України про військовий призов 1100 юнаків-вінничан призовного віку (18-25 років) будуть призвані цієї весни на строкову військову службу до Збройних сил України та інших військових формувань, - повідомив заступник обласного військового комісара підполковник Михайло Дзигаленко, - з них 815 вінничан служитимуть у Збройних силах: 234 хлопці у Сухопутних військах, 273 юнаки у Повітряних Силах. 61 вінничанин одягне тільники та безкозирки Військово-Морських сил, в тому числі 16 з них - на підшефному нашому місті корветі «Вінниця». 202 хлопці з Вінниччини нестимуть службу у частинах Центрального підпорядкування Генштабу Збройних сил України – Першому полку Президента України, 101-ій бригаді охорони та оборони Генштабу, 30-ій автобазі Генштабу. Там відпрацьовані найжорсткіші вимоги до майбутніх солдатів – зріст не менше 180 сантиметрів, вага від 65 кілограмів, і обов’язково з повних родин та із наявною середньою освітою, а служба вважається дуже престижною.

1 квітня у Вінниці буде армійський призов

Ще 240 молодих вінничан-новобранців цієї весни одягнуть форму військових правоохоронців Внутрішніх військ МВС, а 45 призовників – Державної спеціальної служби транспорту. До речі, переважна більшість вінничан-новобранців весняного призову розпочнуть службу у навчальних частинах. Формуватимуть команди призовників з обласного збірного пункту у Козятині та відправлятимуть у частини поетапно з 12 квітня по 28 травня в залежності від роду військ.

Як зазначив підполковник Дзигаленко, всього на призовні комісії міста Вінниці та Вінницької області цієї весни викликались біля 12 тисяч вінничан віком від 18 до 25 років. Проте з них, «…у армію, як бачимо, піде кожний десятий-одинадцятий, тобто нам є з кого вибирати найкращих.» Хто саме з юнаків одягне військову форму вже з 1 квітня вирішуватимуть саме ці призовні комісії після прискіпливих даних медичного обстеження, а також вивчення морального та соціального стану майбутніх захисників Вітчизни напередодні призову. До речі, у комісіях присутні не лише військові та медики, а й представники органів влади та соціальних служб, сім’ї, молоді та спорту тощо. Цього року призовників також очікувала новинка – добровільне, без будь-якого примусу, обстеження на ВІЛ та гепатит теж за рахунок держави. Втім, наприклад, шість призовників з Крижополя відмовились від такого обстеження.

1 квітня у Вінниці буде армійський призов

Також цієї весни на контрактну службу відібрані вже 102 вінничанина. З них 17 жінок та 68 громадян призовного віку, які забажали стати професійними військовими. До речі, вакансій для жінок-контрактників у військових частинах Вінниччини вже немає – усі заповнені. Є у інших частинах, наприклад Житомирщини, Київщини. А одна вінничанка навіть стала на контрактну службу до Військово-морських сил. Щоправда, не на бойовий корабель – а у бригаду берегової охорони у Сімферополі.

Втім військові зазначають, що громадяни не особливо охоче стають контрактниками через невеликий грошовий оклад та незабезпеченість житлом. Але бажаючі все одно є і надалі.

Підготував Анатолій МЕЛЬНИК


Переглядів: 5244
Поширень: 0