У Вінниці архівісти презентували експозицію розсекречених документів «Голодомор 1932-1933 років на Вінниччині. Трагедія українського народу».

Про це повідомив співробітник Державного архіву у Вінницькій області, кандидат історичних наук Володимир Петренко.

«На виставці представлені матеріали, які розкривають відомості про селянські протести через небажання йти в колгоспи і Голодомор як факт спрямованого процесу знищення українського народу. Ці документи гарно збереглися, бо під час Другої світової війни їх евакуювали на територію Російської Федерації. Вони надзвичайно інформативні і дають можливість проаналізувати передумови трагедії, методи і технології здійснення самого геноциду, демографічні наслідки»,- повідомив Петренко.

За його словами, експозиція складається з чотирьох розділів. Представлені у них документи свідчать про економічне та політичне становище на Вінниччині в 1928-1932 роках і надмірні державні хлібозаготівлі як одну з передумов великої трагедії. Також експонуються документи про смертність населення від голоду, спогади свідків та друковані видання, які писали про Голодомор на Вінниччині.

Загалом, на виставці можна ознайомитися зі 101 документом, розсекреченим СБУ і дослідженим вінницькими архівістами. Переглянути експозицію можна у Державному архіві у Вінницькій області до кінця наступного тижня.



Переглядів: 2126
Поширень: 0