З 10 червня 2018 року послуга з утримання будинку та прибудинкової території скасовується, замість неї запроваджується послуга з управління багатоквартирним будинком. Зміни відбуваються в рамках реформи житлового комунального господарства. Як зазначив під час прес-конференції 24 січня директор департаменту житлового господарства Роман Фурман, насамперед це стосується тих мешканців багатоквартирних будинків, де не створено ОСББ.

Згідно із Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» мешканці багатоквартирних будинків мають право вільно вибирати форми управління. Співвласники багатоквартирного будинку самостійно визначають обсяг робіт та розмір витрат на управління будинку та прибудинкової території. Також визначають спосіб управління будинком. Це може бути управитель, з яким укладається договір, ОСББ, або ж самоуправління. Договір з управляючою компанією укладається на рік та може бути продовжений або припинений за відповідним рішенням сторін договору.

«Ціна на послугу з управління є договірною, за домовленістю сторін, або ж за результатами конкурсу. Якщо співвласники будинку не визначаються з формою управління, орган місцевого самоврядування на конкурсній основі призначає управителя», - розповів директор департаменту житлового господарства Роман Фурман.

На сьогоднішній день департаментом житлового господарства Вінницької міської ради проводиться роз’яснювальна робота з мешканцями будинків з питань необхідності визначення форми управління будинком.

Мешканці вінницьких багатоквартирних житлових будинків до кінця весни мають визначитися із формою управління

«З 10 червня 2018 року багатоквартирні будинки, співвласники яких не визначяться з формою управління і договір не укладуть, утримуватись не будуть (як результат можливе припинення електроенергії на освітлення місць загального користування, зупинка ліфтів тощо). Для не допущення зазначених наслідків, в березні узагальнимо перелік будинків, які не визначалися з формою управління і відповідно до вимог законодавства будемо оголошувати конкурс на відбір управляючої компанії для таких житлових будинків», - пояснює Роман Фурман.

З 2016 року було проведено ряд зустрічей в будинках і уже на сьогоднішній день співвласники 777 багатоквартирних будинках визначилися з формою управління та зафіксували своє рішення відповідним протоколом. По даних будинках на сьогодні, обрані загальними зборами, житлово-експлуатаційні підприємства (управляючі компанії) працюють з співвласниками щодо узгодження обсягів і вартості послуги з управління багатоквартирними будинками.

Мешканці вінницьких багатоквартирних житлових будинків до кінця весни мають визначитися із формою управління

Також в 2016 році було запропоновано усім бажаючим підприємствам, установам та організаціям, що мають намір надавати послуги з управління багатоквартирним житловим фондом приєднатись до Меморандуму про співпрацю та взаєморозуміння в сфері надання послуг з управління багатоквартирними будинками. Меморандум надає ряд переваг, як для управляючих компаній так і для співвласників, які нею обслуговуються.

«Станом на перше січня цього року Меморандум підписали 11 управляючих компаній і 80 ОСББ. Це близько 96% багатоквартирного житлового фонду міста. З переліком управлінських компаній з якими укладено Меморандум можна ознайомитися на зовнішньому сайті міської ради », - зазначив Роман Фурман.



Переглядів: 4412
Поширень: 0