На черговій сесії міської ради Вінницький міський голова Сергій Моргунов прокоментував останні події, пов’язані із спробами перешкоджання встановлення «Дерева Свободи» – пам’ятника на честь Героїв Небесної Сотні. Роботи по встановленню монументу розпочались 24 січня . Гіпсовий макет погруддя Т. Шевченка, який тимчасово стояв на цій площі, перенесено власником Володимиром Базелюком в музей Революції Гідності та АТО, що у вінницькій загальноосвітній школі №22.

Попри те, що до 200-річчя від Дня народження Великого Кобзаря у Вінниці встановлено бронзовий пам’ятник Тарасу Шевченку на однойменній площі, псевдо активісти продовжують спекулювати на цій темі та роздмухувати міжнаціональну ворожнечу.

«Завдяки певній кількості псевдо активістів у Вінниці роздмухується міжнаціональна ворожнеча, прояви антисемітизму, ксенофобії і саме головне – підбурювання людей і тиск на родини загиблих Героїв Небесної Сотні. Я це точно знаю, які дзвінки їм надходять, що говорять цим людям і під яким тиском змушують писати різні заяви. Потрібно просто взятися за голову і подумати, що роблять ці люди. У нас чудовий пам’ятник Тарасу Шевченку, який встановили до 200-річчя його Дня народження. Дійшло до того, що почали вже обговорювати питання, який вигляд мають пальчики в дітей цієї скульптурної композиції і на що вони схожі. Ще раз наголошую – з головою треба дружити!», - зазначив Сергій Моргунов.

Також голова територіальної громади наголосив на тому, що вінничани мають моральний обов’язок вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні, та подякував депутатам міської ради, які прийняли консолідоване рішення щодо встановлення пам’ятника загиблим під час Революції Гідності з життєстверджуючою назвою «Дерево Свободи» на площі, перейменованій в лютому 2014-го на честь Небесної Сотні (колишня площа Театральна).

«Всі чудово пам’ятають, що саме на цій площі вінничани стояли на колінах, коли ховали Максима Шимка, і не тільки його, - зазначив Сергій Моргунов. – Я взагалі звернусь офіційно до Служби Безпеки України щодо розслідування цих проявів антисемітизму: журналісти пишуть, що вже пішло десь по російських ЗМІ. Ви кому на руку граєте?! Рішення прийнято. І в демагогію ні я, ні депутати міської ради вдаватися не будуть, а будуть виконувати законне рішення. Думаю, що на цьому дискусію можна завершити і до 20 лютого пам’ятник Героям буде на Майдані Небесної Сотні».

Також Вінницький міський голова закликав не допомагати пропаганді ворога у інформаційній війні проти України.



Переглядів: 3064
Поширень: 0