Забезпечене урядом подальше економічне зростання дозволило запустити масштабні реформи в країні і розпочати підвищення соціальних стандартів 

Сьогодні, 14 лютого, прем’єр Володимир Гройсман презентував звіт роботи уряду за 2017 рік і окреслив пріоритети діяльності Кабінету Міністрів на 2018 рік. Згідно з чинним законодавством уряд має щорічно звітувати про свою діяльність. Протягом перших 45 днів року Кабінет Міністрів готує річний звіт і передає його на розгляд профільних комітетів Верховної Ради. За рішенням депутатів звіт може бути заслухано в сесійній залі або презентовано лише в парламентських комітетах,  як це відбувалося минулого року.

Прем’єр Володимир Гройсман відзвітував за рік роботи

Зростання економіки це: + 23% середня пенсія, + 19% - реальна зарплата

За 9 місяців 2017 року вітчизняний ВВП зріс на 2,3%, тоді як роком раніше за цей же період – 1,4%. Зростання економіки уряд трансформує у підвищення рівня життя громадян. В минулому році завдяки урядовій ініціативі мінімальну зарплату піднято на 100%. В результаті реальна зарплата в 2017 році зросла на 19,1%, тоді як роком раніше – на 9%. Восени минулого року парламент підтримав запропонований Кабінетом міністрів варіант пенсійної реформи, яка дозволила вже в жовтні перерахувати і підвищити пенсії для 9 млн пенсіонерів. Розпочата пенсійна реформа дозволила збільшити середній розмір пенсії до 561,17 грн до 2447,95 грн. В наступному році пенсії знову будуть перераховані  відповідно до зростання заробітної плати і інфляції. Пенсії також будуть переглянуті для селян, які нині отримують жебрацькі пенсії.

Прем’єр Володимир Гройсман відзвітував за рік роботи

Ресурс на проведення реформ міг би бути більшим. Але уряду доводиться витрачати значні кошти на обслуговування державного боргу - на ці цілі витрачається  130 млрд грн. Для порівняння – на проведення перерахунку пенсій минулої осені було направлено менше 30 млрд грн. Незважаючи на проведення у 2015 році реструктуризації державного та гарантованого державою зовнішнього боргу, значний борговий тягар, що накопичений у попередні роки, продовжує створювати навантаження на державний бюджет. Зокрема, у період з 2007 р по 2010 р державний борг України зріс на $26,5 млрд, з 2010 р по 2014 р – ще на $19,5 млрд грн. Для порівняння, за три роки, з 2014 р до 2017 р державний борг збільшився на $5,2 млрд. Але якщо раніше запозичення просто проїдалися, залучення останніх років дозволили уряду розпочати масштабні реформи, які будуть продовжені цього року. Ресурс для продовження реформ – у прискоренні росту економіки. Для цього уряд, зокрема, готує її перехід на якісно новий рівень. Зокрема, в бюджеті-2018 передбачено 50 млн грн. на фінансування Фонду розвитку інновацій.

Прем’єр Володимир Гройсман відзвітував за рік роботи

Дерегуляція бізнесу це: + $2,3 млрд іноземних інвестицій

Уряд розпочав масштабне реформування вітчизняного законодавство задля створення комфортних умов для ведення бізнесу в Україні. Загалом було скасовано понад 450 застарілих нормативних актів, що невиправдано обмежували підприємницьку діяльність і створювали можливості для корупції. Також було перекрито чи не найбільшу в країні корупційну схему: в минулому році запроваджено автоматичне відшкодування ПДВ, що дозволило покінчити з багаторічними маніпуляціями навколо цього податку. Законодавча ініціатива уряду «Маски-шоу стоп» дозволила покласти край атакам на бізнес з боку силовиків. Продовженням цієї ініціативи стало реформування системи контролю. Створення комфортних умов для ведення бізнесу і ліквідація корупційних схем вже дає відчутні результати – за рік Україна залучила  $2,3 млрд іноземних інвестицій. Завдяки ефективній боротьбі з контрабандою минулого року митні надходження збільшилися на 70 млрд грн.

Прем’єр Володимир Гройсман відзвітував за рік роботи

Продовженням  «осені реформ» має стати ухвалення 35 проектів ключових законів, які уряд визначив як пріоритетні, для прискорення економічного зростання.  Законопроекти, напрацьовані спільно з Президентом, парламентськими фракціями, діловими колами допоможуть ефективніше боротися з корупцією, посилять захист бізнесу і сприятимуть зростанню інвестицій в Україну.

Розвиток інфраструктури: це 2177 км відремонтованих і збудованих доріг

Будівництво і ремонт доріг залишається пріоритетом роботи уряду.  В минулому році було збудовано і відремонтовано 2177 км доріг, що більше, ніж вдвічі перевищує показник 2016 року. В наступному році на дороги з бюджету буде виділено рекордні 46,7 млрд грн., що дозволить суттєво покращити стан вітчизняних доріг.

Прем’єр Володимир Гройсман відзвітував за рік роботи

Медична реформа: це майже 14 млн рецептів, по яких відшкодовано вартість ліків

В минулому році було ухвалено закон, який дає запуск медичній реформі. Але перші кроки цієї реформи були зроблені урядом із запуском програми «Доступні ліки». За цією програмою громадяни мають можливість отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою. Програма почала працювати 1 квітня 2017 року та довела свою ефективність – за минулий рік було відшкодовано 614,4 млн грн. - саме стільки зекономили українці на придбанні необхідних ліків. В цьому році фінансування програми «Доступні ліки» збільшено. В бюджеті-2018 на цю програму передбачено 1 млрд.грн., що на 300 млн.грн. більше, ніж у 2017 р.

Прем’єр Володимир Гройсман відзвітував за рік роботи

Освітня реформа: це +50% зростання зарплат вчителів

Освітню реформу уряд розпочав з підвищення зарплат вчителів. В минулому році вчительські зарплати зросли на 50%, в цьому році мають збільшитися ще на 25%. Загалом вчительські зарплати в середньому зростуть на 1500 грн. Підвищені зарплати отримають понад 406 тис українських вчителів.

Прем’єр Володимир Гройсман відзвітував за рік роботи

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв  до 2021 року ліквідувати черги в дитячі садки. Аби виконати це завдання, в минулому році  було збільшено будівництво дитсадків, завдяки чому з’явилося більше 25 тис додаткових  місць.

В минулому році розпочато реформу в системі виплат стипендій. В результаті розмір стипендій зріс на 18%.

Реформа децентралізації: це 790 регіональних проектів, які фінансує бюджет

Уряд підтримує розвиток незалежних громад.  В результаті реформи децентралізації надходження місцевих бюджетів зросли у минулому році на 31%. Крім того, громади отримують кошти на відбудову соціальних об'єктів, реконструкцію та ремонт вулиць, доріг, мостів, впровадження заходів з енергоефективності, створення ЦНАП, купівлю транспортних засобів. За підтримки державного бюджету розпочато 790 інвестиційних програм. В проекті бюджету на наступний рік обсяги державної підтримки об’єднаних територіальних громад збільшені до 12,9 млрд грн. Ці кошти дозволять реалізувати більше 2 тис нових інфраструктурних проектів.

Прем’єр Володимир Гройсман відзвітував за рік роботи

Підтримка української культури це: 495,5 млн грн. на фінансування вітчизняного кіно

Розбудова держави неможлива без відродження національної культури. Тому уряд вперше відмовився від фінансування культури за залишковим принципом. Видатки на культуру за останні два роки виростуть в 2,5 рази. Зокрема, видатки на підтримку вітчизняного кіно зростуть цього року біль ніж вдвічі – до 1 млрд грн.

Прем’єр Володимир Гройсман відзвітував за рік роботи

Забезпечення безпеки і обороноздатності: це 25 тис нових зразків озброєння, що отримала армія

В умовах фактичної війни найперший з пріоритетів уряду - безперечне забезпечення обороноздатності та безпеки держави. Уряд виконує вимогу щодо видатків на безпеку і оборону на ріні не менше 5% ВВП. В минулому році порівняно з 2016 р вони зросли на 18% до 143,6 млрд грн. Ці кошти, зокрема, дозволили збільшити закупівлю і виробництво нового озброєння для армії. В минулому році Збройні Сили України отримали 25 тис нових зразків озброєння. В бюджеті-2018 р на безпеку і оборону виділено 165,3 млрд грн., завдяки чому можна продовжити озброєння армії сучасною технікою, а також посилити соціальний захист військовослужбовців.  

Прем’єр Володимир Гройсман відзвітував за рік роботи



Переглядів: 2882
Поширень: 0