Наприкінці минулого тижня, у Вінницькому центрі розвитку місцевого самоврядування пройшов круглий стіл «Створення ЦНАП в ОТГ в рамках співпраці з Програмою «U-LEAD з Європою» за участі предствників ОТГ Вінниччини.

Метою заходу стало обговорення процесу створення центрів надання адміністративних послуг в населених пунктах області та можливостей громад долучитись до програми фінансування від іноземних донорів.

В ході зустрічі, Віталій Швець, радник з муніципальних послуг Вінницького ЦРМС, ознайомив пристуніх із моделями ЦНАП  для ОТГ та алгоритмами їх створення.

- На сьогодні, в Україні, розроблено кілька моделй ЦНАП, що можуть успішно функціонувати на території громади: ЦНАП для суто однієї громади, ЦНАП з територіальним відділенням у населених пунктах, що входять до території громади, віддалене робоче місце з можливістю надання адміністративних послуг в режимі онлайн, а також мобільний ЦНАП, досвід роботи  якого вже має Хмельниччина.

За словами фахівців центру, на Вінничині працюють центри надання адмінпослуг  у Якушинецькій, Джулинській, Жданівській, Вороновицькій, Северинівській ОТГ, надаються такі послуги і в Калинівській громаді.

У Вінниці  обговорювали  практичні можливості створення ЦНАП  в ОТГ за підтримки іноземних донорів

Під час круглого столу  представники  Северинівської та Якушинецької ОТГ поділились досвідом створення та роботи ЦНАП у свої громадах.

- ЦНАП ми  створили ще коли не були в ОТГ - цікавились, навчались, їздили до Вінниці у «Прозорий офіс», вивчали ЗУ «Про адміністративні послуги»  і в червні  2016 року вже почали працювати. Сьогодні у нас протягом року обслуговується щоденно від 20 до 50 людей, ми  надали більше 7000 послуг за 2017 рік  та необмежену кількість консультацій.  Але нам потрібна модернізація, маємо техніку, програми, обізнаних працівників, а приміщення потрібне нове, тож обов’язково будемо подаватись на конкурс від «U-LEAD» і спробуємо оновитись, адже ЦНАП – це не для «галочки», а для реальної роботи і допомоги людям,  -  розповіла Оксана Романюк,  директорка ЦНАП Якушинецької громади.

На зустрічі, для представників ОТГ  було організовано  відео-конференцію, під час якої  Роман Матвійчук, експерт Програми «U-LEAD з Європою» 2 компонент – початкова фаза, розповів  про можливості співпраці ОТГ з Програмою та пояснив етапи підготовки і подачі заявок для участі у фінансуванні створення ЦНАП. За його словами, громада має згенерувати концепцію розвитку адмінпослуг на своїй території і подати проект на конкурс, який буде оголошено в березні цього року.

У Вінниці  обговорювали  практичні можливості створення ЦНАП  в ОТГ за підтримки іноземних донорів

- Усім зацікавленим громадам області буде надано всебічну допомогу  під час стратегічного планування та розробки проектів  впровадження сучасної системи надання адміністративних послуг на  території ОТГ, -  зауважив під час круглого столу  Юрій Войціцький, радник з регіональногго розвитку ВЦРМС.

Як повідомили у Вінницькому центрі розвитку місцевого самоврядування, незабаром у Калинівській ОТГ відбудеться урочисте відкриття ЦНАП, який  створювався  за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», а в цілому, в рамках початкової фази з покращення якості надання адміністративних послуг Програми,  планується відкриття  26 ЦНАП в ОТГ України  і біля 600 Центрів до кінця 2020 року.

Для інформації:

Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень проводиться в Україні з 2014 року. Вона спрямована на формування ефективної системи місцевого самоврядування, здатного вирішувати всі питання місцевого значення. Її ініціатором є Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.



Переглядів: 1702
Поширень: 0