З 2015 року у Вінниці почали впроваджувати роздільний збір сміття. Два роки ТОВ «Еко-Драйв» спільно із фондом громади «Подільська громада» в рамках проекту «Екологічне місто» проводили дослідження, аби з’ясувати, чому не всі вінничани сортують сміття, паралельно проводили роз’яснювальну роботу.

За підрахунками КУП «ЕкоВін», кожен вінничанин за рік продукує приблизно 280 кг сміття. А в масштабах всього міста – це 700 тис. куб. м. Понад 60% вінничан викидають сміття окремо в баки для «вологих» і «сухих» відходів. Таких контейнерів комунальне підприємство «ЕкоВін» встановило по Вінниці 1900.

«Ми просили вінничан дати відповідь на питання чому вони не розділяють відходи. Питання звучало так: «Я не розділяю відходи, тому що….». За результатами підрахунку відповідей на першому місті більшість людей вважають, що і «сухі» і «вологі» відходи вивозить один сміттєвоз, в чому, звичайно, помиляються. На другому місці була відповідь: «Нехай відходи розділяють на полігоні спеціально навчені люди і отримують за це кошти». І на третьому місці – «Не бачу сенсу розділяти, тому що це мала шкода порівняно з іншими забруднювачами», - розповіла директор ТОВ «Еко-Драйв» Марина Сидоріна.

Дехто із вінничан відповідав, що не хоче допомагати іншим за свій рахунок, не має місця для другого відра чи коштів на купівлю додаткового пакету для сміття. Хтось просто не бачить вигоди для себе, тому й не сортує відходи, а інші пояснили, що не знають, як правильно це робити.

У Вінниці визначили шість основних міфів, які заважають вінничанам сортувати відходи

«Вінничани досить пасивно ставляться до проблеми захисту навколишнього середовища. Під час проведеного дослідження ми розвіювали міфи, про які вони говорили. Наприклад, ми пояснювали, якщо стоїть бак для «сухих» і «вологих» відходів, то сміття з них забирають різні автомобілі. Насправді кожен житель Вінниці – це міні-фабрика з виробництва відходів і кожен може долучитися до збереження екології. Якщо кожен вінничан долучиться до роздільного збору відходів, в результаті повітря стане чистішим, покращиться вода в колодязі і водоймах та й ґрунти стануть чистіші», - додала Марина Сидоріна.

У Вінниці визначили шість основних міфів, які заважають вінничанам сортувати відходи

В результаті опитування було виготовлено соціальну рекламу, в якій надаються відповіді на питання вінничан та розвінчуються міфи, які заважають мешканцям розділяти відходи і таким чином робити свій внесок у збереження навколишнього середовища.



Переглядів: 2615
Поширень: 0