У місті продовжує свою дію муніципальна Програма по профілактиці та лікуванню артеріальної гіпертензії, яка направлена на попередження інфарктів та інсультів на тлі цієї хвороби. На сьогоднішній день до даної програми залучено 18 090 вінничан. За минулий рік приєдналось 1094 жителів нашого міста. Про це, зокрема, йшлося на колегії департаменту охорони здоров’я, яка відбулась нещодавно.

Наразі в світі серцево-судинні захворювання займають перше місце в переліку причин настання смерті, випереджаючи навіть онкологічні захворювання. В Україні в цілому і у Вінниці зокрема ситуація мало чим відрізняється. Тому міська влада починаючи з 2006 року втілює ряд заходів, що спрямовані на покращення медичної допомоги людям, які мають проблеми із функціонуванням серцево-судинної системи. Робота ведеться у кількох напрямках – профілактика, якісна діагностика та лікування.

Все більше вінничан долучаються до муніципальної програми по лікуванню артеріальної гіпертензії. Вона була затверджена у 2015 році. Тоді мерія вийшла з ініціативою розробити міську програму, щоб підтримати вінничан з невисоким рівнем доходів, адже на сьогодні ліки від тиску є недешевими. Результатом стало те, що жителі міста, які потребують лікування та мають невисокі доходи, можуть купувати вітчизняні препарати в муніципальних аптеках зі знижкою в 50%.

Завдяки дії муніципальної програми, відсоток пацієнтів, що отримують постійне лікування, зріс з 35,5% в 2016 році до 37,8% в 2017 році. Протягом 2017 року відшкодовано ліків на суму – 1,6 млн грн.

«Внаслідок дії програми зменшилась кількість ускладнень гіпертонічної хвороби. Захворюваність на інфаркт міокарда в працездатному віці знизилась на 20% в порівнянні з відповідним періодом минулого року», – каже директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

Зниженню смертності від інфарктів сприяє й діяльність регіонального Центру серцево-судинної патології. За 2017 рік фахівцями кардіоцентру проведено 1374 коронарографії, з них – 625 при гострому коронарному синдромі. Проведено 1005 оперативних втручань, в тому числі 762 операції стентування (2016 р. – 668), з них 467 ургентних – 61,3% ( 2016 р. – 64,7%), встановлено 131 кардіостимулятор (2016 р. – 105).

У 2017 році проведено 5 оперативних втручань на відкритому серці (аорто-коронарне шунтування) та 6 – протезування і пластика клапанів серця. Центр бере активну участь у Всеукраїнських і Міжнародних конгресах. Третій рік поспіль доповіді фахівців кардіоцентру та демонстрації операцій презентувались на найбільшому європейському конгресі з інтервенційної кардіології EUROPCR.

З метою реалізації заходів спільного із Міжнародним банком реконструкції та розвитку інвестиційного регіонального субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією» з першого півріччя 2016 року в кардіоцентрі проводиться планова коронарографія на безоплатній основі пацієнтам міста та області відповідно до наданих квот. Так, протягом 2017 року дана діагностична процедура проведена 63 жителям міста.



Переглядів: 2241
Поширень: 0