Під час розширеної урядової наради з питань децентралізації та регіонального розвитку один з блоків питань для обговорення був присвячений темі економічного зростання регіонів. На теперішньому етапі децентралізації Уряд України вважає цей напрямок пріоритетним, оскільки саме розвиток економіки є основою для покращення рівня життя українців.

Перший віце-прем'єр-міністр-міністр економічного розвитку України Степан Кубів розпочинав економічний тематичний блок з пояснення економічної політики країни та інструментів розвитку регіонів. Зокрема, він зазначив: «У 2014 році, коли ми починали змінювати економіку, на єдиному казначейському рахунку держави було трохи більше 7 тисяч доларів, і з того починали ми будувати базу децентралізації. У 2017 році ВВП країни вже зріс на 2,5% попри всі скептичні настрої. У першому кварталі 2018 році очікується зростання промислового виробництва +3%. Ми говоримо сьогодні не тільки про стабілізацію, а й про певний ріст».

Степан Кубів розповів учасникам наради про цілі Уряду щодо розвитку економіки країни цілому та кожного регіону зокрема. Та акцентував увагу на завданнях Кабміну – зберегти людський капітал, зацікавлювати інвестора, поліпшувати якість управлінських рішень на регіональному рівні.

Головний радник Директора з питань державного управління та територіального розвитку Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) Вільям Томпсон порівняв Україну із кораблем, який ремонтують в штормовому морі. Він вважає, що наразі Україні потрібно зосередитись на фінансуванні розвитку інфраструктури, підприємництва та бізнесу, вкладати кошти в розвиток людського капіталу та в інноваційні проекти.

Представники українського Уряду та органів місцевого самоврядування вважають, що децентралізація має ключовий вплив на розвиток економіки регіонів

Ще один спікер цієї частини наради голова Львівської ОДА Олег Синютка запевнив, що децентралізація – це саме той напрямок розвитку, який зробить державу успішною. Він розповів про економічний розвиток Львівщини та зупинився на питаннях, вирішення яких потребує допомоги Уряду.

А директор Офісу залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Данило Білак говорив про інвестиції, як інструмент сталого розвитку регіонів.



Переглядів: 1491
Поширень: 0