Розширена урядова нарада з питань децентралізації та регіонального розвитку, яка зранку триває у Вінниці, продовжилась обговоренням питань, пов’язаних із сферами освіти, охорони здоров’я та сталого розвитку місцевих громад.

Одна із тематичних сесій урядової наради стосувалась теми «Децентралізація у сфері освіти, реалізації проекту «Нова українська школа» та розвиток профтехосвіти». В цій тематиці на одному з поверхів готелю «Франція» було організовано виставку нових технологій навчання та сучасного обладнання для початкової школи, щоб представники місцевих органів влади, яким належить використати державну субвенцію, побачили, як має виглядати клас нової сучасної школи.

Виставку разом з учасниками наради оглянув і Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. «Сучасні цифрові можливості, космічний, без перебільшення, освітній простір. Навчатися в такій школі – задоволення. А закінчити таку школу – конкурентна перевага в дорослому житті», - зазначив голова Уряду.

 Майже мільярд гривень з державного бюджету піде на «Нову українську школу»

А уже під час наради Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зупинилась на передумовах успішного впровадження нової української школи та реформування професійної технічної освіти.

Зокрема, вона розповіла, що в перших класах, які з 1 вересня 2018 року навчатимуться за новим стандартом початкової школи, має бути організовано 8 навчальних осередків, а їх створення підтримає держава спеціальною субвенцією майже в 1 мільярд гривень. «У цих рекомендаціях є застереження щодо безпеки, зовнішнього вигляду та мобільності обладнання. Парти мають бути нормального, не «виїдаючого» очі кольору, легкі та мобільні для роботи дітей у групах, не травматичні тощо», – підкреслила Лілія Гриневич.

 Майже мільярд гривень з державного бюджету піде на «Нову українську школу»

Вона наголосила, що створення умов для навчання дітей – повноваження місцевих органів влади, але держава підтримає їх на цьому шляху. «Вчора Уряд прийняв Постанову, що регулює використання освітньої субвенції на «Нову українську школу». 998,7 млн, тобто майже мільярд гривень, з цієї субвенції піде саме на створення нового освітнього простору. Постановою передбачено, що 40% цієї суми піде на закупівлю дидактичних матеріалів для 1-го класу. Ще 40% коштів буде спрямовано на закупівлю сучасних меблів для початкових класів НУШ. Та 20% субвенції має бути використано на закупівлю комп’ютерного обладнання для початкових класів НУШ», – нагадала Лілія Гриневич.

Досвідом в розвитку освіти в регіонах ділились голова Харківської ОДА Юлія Світлична, голова Дунаєвської міської ОТГ Хмельницької області Веліна Заяць та заступник Вінницького міського голови Галина Якубович.

 Майже мільярд гривень з державного бюджету піде на «Нову українську школу»

«В умовах фінансової децентралізації, ініційованої Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, створення нових місць в закладах дошкільної освіти є одним з пріоритетних завдань міської влади Вінниці, - зазначала Галина Якубович. – З цією метою з 2014 по 2018 роки здійснено капітальний ремонт приміщень двох колишніх закладів дошкільної освіти та введено в експлуатацію два побудованих за кошти інвесторів дитячих садки на 19 груп. Окрім цього, здійснено капітальні роботи – відновлено роботи 17 груп в діючих закладах дошкільної освіти. За чотири роки мережа закладів дошкілля у Вінниці збільшилась на 4 одиниці, кількість груп – на 49». Також Галина Якубович зупинилась на питанні покращення матеріально-технічної бази вінницьких шкіл та використання енергозберігаючих заходів під час реконструкції приміщень.

 Майже мільярд гривень з державного бюджету піде на «Нову українську школу»

На наступних тематичних сесіях урядової наради говорили про децентралізацію у сфері охорони здоров'я і реформування медичної галузі, а також про сталий розвиток місцевої громади – мова йшла про адміністративні послуги, земельні відносини, розвиток системи електронних послуг.



Переглядів: 3104
Поширень: 0