Представники Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Вінницькій області взяли участь у семінарі-нараді для проектних організацій регіону. Темою зустрічі стало питання дотримання суб’єктами містобудування, які здійснюють проектування об’єктів, вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил.

Учасниками заходу стали заступник директора Департаменту – начальник відділу нагляду за діяльністю уповноважених органів з питань містобудування та архітектури Департаменту ДАБІ у Вінницькій області Лідія Павлюк, заступник директора Департаменту будівництва, містобудування та архітектури Вінницької ОДА, начальник управління містобудування та архітектури – головний архітектор області Леонід Гужва, заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації Володимир Костенко.

На нараді обговорили системні недоліки в документах дозвільного характеру, які подають замовники будівництва до органів держархбудконтролю Вінниччини. Серед них – надання проектної документації на будівництво не в повному обсязі, відсутність вихідних даних на проектування, розроблення проектної документації відповідно до нормативних актів, що втратили чинність.

Запровадження нового терміну «будівельної амністії» в Україні для об’єктів, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт, передусім крок на зустріч громадянам та малому підприємництву. Адже узаконенню підлягають індивідуальні житлові, садові та дачні будинки, господарські будівлі й споруди площею до 300 м², які були збудовані з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року, а також будівлі та споруди сільськогосподарського призначення, які зведені до 12 березня 2011 року та належать до незначного класу наслідків – СС1.

Наостанок розглянули питання зміни концепції здійснення державного архітектурно-будівельного контролю. Нова концепція передбачає відхід від планових та позапланових перевірок об’єктів будівництва, а, натомість, запровадження поетапних оглядів основних етапів будівництва. Крім того, пропонується також переглянути систему відповідальності за порушення законодавства в сфері містобудівної діяльності, а саме – спочатку надавати рекомендації щодо їх усунення, а штрафні санкції застосовувати лише у разі невиконання цих вимог.



Переглядів: 1222
Поширень: 0