Сьогодні, 11 травня, за участі голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія, голови обласної Ради Анатолія Олійника, заступника голови ОДА Василя Броварника відбулось відкриття першого в Україні сучасного оперативно-диспетчерського центру Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації.

Презентуючи новий проект, директор Департаменту ЖКГ, енергетики та інфраструктури ОДА Сергій Волков зазначив: «Відповідно розпоряджень голови обласної державної адміністрації  на базі Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики, та інфраструктури облдержадміністрації створений сектор – Оперативно-диспетчерський центр Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації далі (ОДЦ). ОДЦ підзвітний та підконтрольний директору Департаменту. Головним завданням ОДЦ є координація роботи транспортних засобів, які здійснюють пасажирські перевезення за договорами з профільним Департаментом та транспортних засобів організацій, установ і підприємств, підпорядкованих цьому ж Департаменту».

У Вінниці відкрили перший в Україні сучасний оперативно-диспетчерський центр по контролю за пасажирськими перевезеннями

За словами Сергія Волкова, головною метою створення та діяльності ОДЦ є налагодження ефективного моніторингу, системного аналізу та контролю за транспортними засобами загального користування і задоволення інформаційних потреб Департаменту шляхом створення та впровадження інтелектуальної інформаційної системи та інноваційних GPS-технологій, новітніх розробок як обладнання, так і програмного забезпечення, що сприятиме підвищенню ефективності функціонування, якості та безпеки пасажирських перевезень на міжміських і приміських внутрішньообласних маршрутах та підприємствах галузі.

У Вінниці відкрили перший в Україні сучасний оперативно-диспетчерський центр по контролю за пасажирськими перевезеннями

Ознайомившись та оглянувши сучасний Центр Валерій Коровій зазначив: «Враження навіть більші ніж я очікував. Це абсолютно сучасні технології, які надзвичайно ефективно працюють. Пасажирські перевезення - це сегмент ринку, що має свої особливості. Обласна державна адміністрація виступає замовником міжміських маршрутів перевезення пасажирів і часто йдуть нарікання з боку споживачів послуг стосовно несвоєчасності або неякісного надання послуг перевізниками. Те що ми сьогодні бачимо, дає можливість чітко контролювати виконання перевізниками тих домовленостей, які вони беруть відповідно до графіку маршруту і відповідно до маршрутної сітки, яка затверджена. Сама система оперативного диспетчерського центру спрямована на підвищення якості надання послуг перевезення пасажирів. Це певний інноваційний елемент використання співпраці в рамках державно-приватного партнерства. Цей проект дає можливість поєднати зацікавленість безпосередньо продукту замовника, тобто обласну державну адміністрацію і перевізника, який має декілька одиниць транспорту і він зацікавлений контролювати ефективність використання майна: і розхід пального, і швидкість руху. І, ще один аспект, який є самий важливий – це безпека руху. Адже завдяки нововведеній системі чітко відслідковується швидкість транспортного засобу, бо часто є нарікання на перевищення швидкості водіями на міжміських маршрутах особливо на тих ділянках доріг, де є гарне дорожнє покриття. А це є вагомою складовою у оцінці роботи відповідного перевізника».

У Вінниці відкрили перший в Україні сучасний оперативно-диспетчерський центр по контролю за пасажирськими перевезеннями

Слід відмітити, що основні завдання, які стоять перед оперативно-диспетчерським центром це:

  • Отримання та збір інформації щодо руху транспортних засобів, облаштованих GPS трекерами, що встановлені на транспортних засобах підприємств, установ і організацій галузі; перевізників, які надають послуги з перевезення пасажирів у відповідності до укладених договорів; інших транспортних засобів та підключені до приймаючого модуля ОДЦ.
  • Здійснення моніторингу стану пасажирських перевезень на автобусних маршрутах загального користування та рівень обслуговування населення у режимі реального часу, шляхом використання системи GPS позиціювання.
  • Аналіз завантаженості маршрутної мережі, що використовується для перевезення пасажирів, обслуговування населення.
  • Надання пропозицій щодо зміни шляху проходження автобусних маршрутів загального користування.
  • Контроль за виконанням розкладів руху та схем маршрутів під час здійснення перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування та під час надання підприємствами послуг населенню.
  • Контроль виконання рейсів на автобусному маршруті загального користування.
  • Інформування населення про стан пасажирських перевезень та стан надання послуг населенню області.

У Вінниці відкрили перший в Україні сучасний оперативно-диспетчерський центр по контролю за пасажирськими перевезеннями

На сьогоднішній день за результатами конкурсів, проведених протягом 2017 року надано доступ до телеметричних даних 224 транспортних засобів перевізників Вінницької області.



Переглядів: 2788
Поширень: 0