Сьогодні, 19 травня, Вінниця 11-й рік поспіль відзначає День Європи. Як і в перші роки святкування, у центр міста прийшли десятки тисяч вінничан, аби вкотре продемонструвати підтримку ідеї євроінтеграції України, яка в першу чергу полягає у збереженні культурних цінностей кожного народу, свободи, демократії та високого рівня життя. Відкрилось свято масштабним флешмобом, участь у якому взяло понад 1,5 тисячі маленьких вінничан.

Цього року разом із вінничанами це свято відзначають Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-Міністр України Володимир Гройсман, народні депутати, представники Уряду, дипломати з різних держав та делегації з міст-побратимів Вінниці.

«15 років тому була запроваджено традиція в Україні святкувати День Європи. Але так, як святкували у Вінниці День Європи, - не святкували ніде. Сюди приїжджали європейські гості, тут було найбільш яскраве свято, і я можу наголосити, що вже багато років тому Вінниця стала європейським містом України, - сказав у своєму вітальному слові Президент України Петро Порошенко. – За останні чотири роки в країні відбулися надзвичайні зміни, наша держава дуже наблизилась до Європи. Цей останній рік також був особливий. 1 вересня 2017 року вступила в силу ратифікована всіма європейськими країнами-членами ЄС і всупереч перешкоджанням країною-агресором Російською Федерацією угода з Європейським Союзом. 11 червня минулого року Європа відкрила двері для українців, започаткувавши безвізовий режим. І ми рухаємось далі».

День Європи вінничани відзначають з найвищим керівництвом держави та закордонними гостями 

Прем’єр-Міністр України Володимир Гройсман, який і започаткував святкування Дня Європи у Вінниці, коли був на посаді Вінницького міського голови, зазначив, що сьогодні головна мета – зробити Україну по-справжньому сильною європейською країною: «Сьогодні ми знову разом для того, щоб ще раз на весь світ сказати, що ми цінуємо і поважаємо європейські цінності, ми боремося сьогодні за них, робимо все для того, щоб наше життя в Україні покращилося. Я пам'ятаю, як ми почали відзначати День Європи, і для нас – це символічне свято. Тому що в цей день ми говорили про те, що ми готові працювати, щоб наше рідне місто було комфортним, сучасним, щоб кожен, - від маленької дитини до людини похилого віку, - міг знайти своє місце у нашому прекрасному місті. І нам це вдалося! Сьогодні перед нами стоять нові завдання – зробити все, щоб українці жили краще. Вони на це заслуговують! І я вірю в те, що в нас є сили і можливості зробити Україну по-справжньому сильною країною».

День Європи вінничани відзначають з найвищим керівництвом держави та закордонними гостями

А Вінницький міський голова Сергій Моргунов відзначив, що за останні роки відбулось багато змін, і особливо – щодо розвитку місцевого самоврядування. «Це свято є проявом бажання українського народу жити в єдиній європейській спільноті і бути сильною, заможною, вільною і демократичною державою. За останні 4 роки зроблено дуже багато, особливо – для місцевого самоврядування. Місцеві громади стають сильними і спроможними, - сказав Сергій Моргунов. – На прикладі Вінниці розвиток місцевого самоврядування – це будівництво школи, реконструкція дитячих садочків, стадіонів, капітальний ремонт доріг, скверів, оновлення транспорту. Завдяки цьому місто Вінниця уже чотири роки поспіль є найкомфортнішим містом для проживання в Україні. Але я впевнений, що це заслуга, в першу чергу, громади, кожного вінничанина, всієї вінницької команди! І ми не будемо зупинятися на досягнутому».

День Європи вінничани відзначають з найвищим керівництвом держави та закордонними гостями

Голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій, вітаючи городян зі святом, жартома запропонував у цей день оголосити Вінницю неофіційною європейською столицею України. «Ми крок за кроком рухаємося в напрямку геополітичного напрямку розвитку країни і повертаємося до лона європейських народів. Сьогодні серце Європи б'ється тут, на цій площі Вінниці. А враховуючи те, що сьогодні з нами Президент України, Прем'єр-міністр, народні депутати, урядовці, дипломатичне представництво, - є пропозиція, щоб на сьогодні Вінниця була неофіційною європейською столицею України».



Переглядів: 3749
Поширень: 0