Сьогодні, 1 червня, презентовано Портал відкритих даних Вінниці. Загалом, дані можуть використовуватись у наукових дослідженнях, розвитку бізнес сфери, створенню нових сервісів, та в багатьох інших сферах. Робота над вдосконаленням порталу продовжується, у планах – зробити його інтерактивним.

Портал створений департаментом інформаційних технологій Вінницької міської ради у рамках пілотного проекту з розвитку відкритих даних у містах, що реалізується проектом USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS за підтримки Державного агентства з питань електронного урядування.

Заступник міського голови Сергій Тимощук зазначив, що 7 червня 2017 року Вінниця стала переможцем відбору пілотного проекту «Дані для міст». У його рамках 27 червня було підписано Меморандум про співпрацю щодо відкритих даних з Державним агентством з питань електронного урядування України та Фондом «Євразія» (Проект міжнародної допомоги «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах (TAPAS).

«За результатами дослідження, відкриті дані вже принесли понад 700 мільйонів доларів до економіки України через створення нових сервісів та продуктів на їх основі. Відкриття даних на рівні міст відіграє велику роль у розвитку економіки, і ми сподіваємося, що дані з порталу використовуватимуться громадськістю, бізнесом та розробниками. Важливо, що відтепер ці актуальні дані публікуються на порталі за замовчуванням, а не надаються окремим мешканцям за запитом. Слід відзначити, що новий портал містить унікальні для українських міст набори, викладені за найкращими міжнародними стандартами», – зазначила керівник напряму відкритих даних проекту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» / TAPAS Катерина Оніліогву.

У Вінниці запустили міський портал відкритих даних

Також Катерина Оніліогву зауважила, що на даний момент в Україні можна виділити кілька міст лідерів, і Вінниця - одна з них. «Адже лише кілька міст в Україні приєднались до міжнародної Хартії відкритих даних, ці міста, в тому числі й Вінниця, заявляють на весь світ, що у них є бажання відкривати дані не лише для підзвітності, а щоб розробники, бізнес могли створювати нові продукти на їх основі. Мені дуже приємно, що Вінниця є прикладом того, як мають відкриватись дані для громадян, оскільки інформація на вашому порталі є гарної якості. Тож, ми будемо далі співпрацювати з міською радою і робити все, що ми можемо, щоб напрямок відкритих даних надалі розвивався, і Вінниця залишалась одним з лідерів і яскравим прикладом для інших міст України для наслідування», – каже Катерина Оніліогву.

«opendata.gov.ua – це адреса порталу Вінницької міської ради. Дані можуть використовуватись як в наукових дослідженнях, розвитку в сфері бізнесу. Ми зараз працюємо спільно з TAPAS, щоб покращити портал, додати інтерактивні функції для того, щоб взаємодіяти з жителями міста, зробити більш привабливий дизайн, щоб можна було швидше і активніше працювати з даними, щоб портал був більш зрозумілим», – каже директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Володимир Романенко.

Наразі портал містить 193 набори даних від 44 організацій-розпорядників інформації про різні сфери життєдіяльності Вінниці у форматі, придатному для аналізу та створення електронних сервісів та інструментів. Важливо, що ці корисні та актуальні дані публікуються за замовчуванням, а не за запитом. Якщо зараз на Порталі опубліковані обов’язкові та першочергові дані, то в подальшому передбачено також оприлюднювати у відкритих форматах дані, запропоновані громадськістю, враховуючи запити до міської ради, опубліковані дослідження, інші джерела, які показують зацікавленість та попит щодо певної інформації.

Мешканці міста, громадські активісти, аналітики та розробники зможуть знайти інформацію про комунальне майно, оренду, благоустрій, містобудівні умови та обмеження, освітні заклади міста. Серед найбільш потенційно затребуваних наборів даних – інформація про рекламні засоби комунальної власності, перелік вільних земельних ділянок станом на 2018 рік, перелік діючих договорів оренди земельних ділянок, паспорт бюджетної програми та інші.

Довідка

Про проект «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/ TAPAS: Проект технічної допомоги фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та урядом Великої Британії через UK aid, спільно з українським Урядом, місцевою владою.

Проект спрямований на удосконалення системи публічних закупівель, електронних послуг та доступу до відкритих даних для зменшення корупції. Проект виконується Фондом «Євразія» у партнерстві з органами державної влади України та у співпраці з українськими та міжнародними організаціями. Детальніше: www.tapas.org.ua

Відкриті дані – це систематизована інформація, доступна через мережу Інтернет, у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами без попереднього втручання та/або обробки людиною, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання, в тому числі з комерційною метою.

Відкриті дані на Порталі відкритих даних Вінниці публікуються у машиночитаному форматі. Оскільки запропоновані відкриті дані знаходяться в тому вигляді, в якому їх можливо завантажити в спеціалізовані бази, проаналізувати і згодом представити в наочній формі, вони можуть бути використані для проведення різноманітної аналітики і досліджень, створення персональних проектів, бізнесу.



Переглядів: 2882
Поширень: 0