12 червня, у приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА відбулась прес-конференція щодо питань пільгового перевезення в області за участю директора Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталі Заболотної, директора Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури ОДА Сергія Волкова та голови ГО «ВА асоціація ветеранів, інвалідів війни та волонтерів АТО» Леоніда Гуменного.

Директор Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА поінформувала присутніх про внесення змін головою обласної державної адміністрації до розпорядження, яким було затверджено Порядок компенсаційних виплат на міжміські перевезення. Відповідно до змін, до кінця поточного року на міжміських внтурішньообласних маршрутах зберігається стара система компенсації перевізникам за три пільгових категорії осіб. Йдеться про дітей з багатодітних сімей, учасників бойових дій, інвалідів війни.

Наталя Заболотна: Оплату пільг міжміського проїзду продовжуватимуть компенсувати перевізникам за рахунок коштів обласного бюджету

Також, з метою реалізації державної політики щодо соціального захисту осіб, які мають право на пільговий проїзд на міжміських внутрішньообласних маршрутах загального користування,  рекомендовано органам місцевого самоврядування області, у разі прийняття рішення про надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах, збільшувати кількість поїздок та розміру суми щомісячної готівкової виплати для осіб, які відповідно до законів України мають право на пільги з оплати проїзду транспортом загального користування на міжміських маршрутах загального користування.

За словами Наталі Заболотної, на сьогодні у Вінницькій області перебуває 152736 осіб, які мають право на пільги з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах. Із загальної кількості зазначених осіб пільгових категорій, на Вінниччині проживають 54427 громадян, яким під час відповідного розрахунку компенсація готівкової виплати буде збільшена на 20%. Йдеться про дітей з багатодітних сімей, учасників бойових дій та інвалідів війни, які мають право на міжміський проїзд.

Наталя Заболотна: Оплату пільг міжміського проїзду продовжуватимуть компенсувати перевізникам за рахунок коштів обласного бюджету

Натомість, 18626 осіб в області під час відповідного розрахунку отримають готівкову компенсацію у подвійному розмірі, а саме: особи з інвалідністю І групи; діти з інвалідністю від 6 років; особи, які отримали інвалідність внаслідок війни І групи; потерпілі І категорії ЧАЕС І групи інвалідності; діти, віком від шести років, потерпілі від аварії на ЧАЕС, яким встановлено інвалідність.

Решта осіб відповідної категорії із загальної кількості, які мають право на міські перевезення, отримуватимуть стандартну готівкову виплату.

Також директор Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталя Заболотна детально розповіла про формулу розрахунку щомісячної готівкової виплати. Розрахунок щомісячної готівкової виплати на проїзд міським транспортом проводиться так: розмір щомісячної компенсації дорівнює середній вартості проїзду у міському транспорті, помноженому на 30 поїздок. Загалом, в області 79683 особи отримуватимуть щомісячну готівкову виплату в сумі 96,90 грн, 54427 осіб отримають готівкову виплату, збільшену на 20% (як особи, які мають право на проїзд на міжміських маршрутах) у сумі 116,28 грн. Натомість, 18626 осіб з категорії пільговиків будуть отримувати збільшену вдвічі щомісячну готівкову виплату (особи з інвалідністю І групи і діти з інвалідністю) у сумі 193,80 грн.

Наталя Заболотна: Оплату пільг міжміського проїзду продовжуватимуть компенсувати перевізникам за рахунок коштів обласного бюджету

У свою чергу, Сергій Волков наголосив на необхідності проведення роз’яснювальної роботи з перевізниками, які порушують норми законодавства відносно осіб пільгових категорій, а саме: вимагають плату за проїзд, поширюють неправдиву текстову інформацію про відміну пільг у транспортних засобах, висаджують осіб пільгових категорій з транспортного засобу тощо.

Під час прес-конференції Леонід Гуменний зазначив, що 1 липня буде проведено Всеукраїнську акцію громадського контролю, спрямовану на виявлення системних порушень перевізниками щодо відповідних категорій осіб та вирішення проблемних питань у правовій площині.



Переглядів: 3006
Поширень: 0