"Дністер" - семінар23 червня поточного року у м. Кишинів Республіки Молдова за сприяння Міжнародного центру по демократичним перетворенням (ICDT) відбувся семінар по техніко-економічному обґрунтуванню потенційного єврорегіону «Дністер». На даному семінарі була присутня делегація від Вінницької області, представники районів Окниця, Сорока, Флорешти, Шолданешти, Резіна, які є потенційними учасниками у єврорегіоні, а також представники урядових установ Республіки Молдова та Придністровського регіону Республіки Молдова.

Протягом даного семінару європейські експерти, які були запрошені ICDT, висловили обґрунтовані погляди на функціонування єврорегіону як в організаційному, так і в юридичному аспектах. На основі проведених досліджень та опитувань, які тривали протягом останніх кількох місяців в прикордонних районах Вінницької області та Республіки Молдова, був представлений SWOT-аналіз сильних та слабких сторін єврорегіону, а також можливості, які постають перед прикордонними територіями в разі їх участі у проектах єврорегіону. Експерти також запропонували можливі напрямки та сфери діяльності єврорегіону та його можливу організаційну структуру.

В ході семінару та переговорів Вінницької делегації з представниками Республіки Молдова, виникла потреба у робочій зустрічі для обговорення деяких пунктів статутних документів єврорегіону. Сторони домовилися провести вищезазначену зустріч у вузькому форматі у першій половині липня поточного року. Крім того, в переговорах прийняли участь Надзвичайний та Повноважний Посол України в Республіці Молдова С.І.Пирожков, Посол Угорської Республіки в Республіці Молдова Дьордь Варга, Віце-прем’єр-міністр Республіки Молдова Віктор Осіпов та Міністр закордонних справ Придністровського регіону Республіки Молдова Володимир Ястребчак, які наголосили на важливості єврорегіону «Дністер» для всіх сторін. Співробітництво між прикордонними регіонами у рамках єврорегіону дозволить сконсолідувати спільні зусилля на подолання спільних проблем, що в свою чергу призведе до поглиблення існуючого міжрегіонального співробітництва та партнерських контактів між територіальними громадами регіонів.

Для довідки:

Ініціатива по створенню вищезазначеного єврорегіону належить Вінницькій обласній державній адміністрації, яка у 2004 році надала пропозиції по створенню єврорегіону Республіці Молдова. Дану ініціативу було підтримано, але в зв’язку з політичною ситуацією в цій країні, створення єврорегіону було призупинено. Роботи по створенню єврорегіону «Дністер» відновилися наприкінці 2008 року. Протягом наступного періоду було проведено низку консультаційних нарад та семінарів за участю європейських експертів та спеціалістів з питань створення, організації та функціонування єврорегіону. Зокрема, активну участь у обговореннях та консультаціях приймали представники Угорщини, зокрема, Карпатського єврорегіону, які ініціативно висловили готовність надати необхідну консультаційну підтримку новоствореному єврорегіону. Наразі, проходить етап узгодження всіх необхідних документів, зокрема, установчого договору, регламенту та статуту всіма сторонами учасників єврорегіону


Переглядів: 3380
Поширень: 0