Це буде детальна карта Вінниці в мережі Інтернет з повною інформацією про місто. Доступ до неї будуть мати усі бажаючі. Основною метою проекту є забезпечення задоволення інформаційних потреб як органів державної влади та місцевого самоврядування, так і просто мешканців та партнерів міста. Міська влада розглядає створення геоінформаційної системи як ще один інструмент для формування сучасної системи ефективного управління містом.

Геоінформаційна систе́ма - це сучасна комп\'ютерна технологія, що дозволяє поєднати модельне зображення території (електронне відображення карт, схем, космо-, аерозображень території) з інформацією табличного типу (різноманітні статистичні дані, списки, економічні показники та інше).

Вчені підрахували, що 85% інформації, з якою людина зустрічається протягом свого життя, пов\'язана з територіальним змістом. Останнім часом паперові карти через перевантаженість інформацією стали незручними. Тому за кордоном досить швидкими темпами розпочалось використання сучасних комп\'ютерних технологій та створення потужних картографічних баз даних. Така практика дійшла і до України. ГІС впроваджено у містах Славутич, Харків, Белгород. Успішно використовуються такі системи у сусідніх державах - Росії та Польщі.

Геоінформаційна система дозволяє швидко і зручно виводити на екран монітору лише ті об\'єкти, які цікавлять. Таким чином фактично здійснюється перехід від складних комплексних карт до серії взаємопов\'язаних профільних карт. При цьому покращується структурність інформації та підвищується ефективність її обробки та аналізу. Такою системо зручно не лише користуватись з метою отримання інформації, а й оперативно вносити зміни.

Потужна база даних, яку планується запровадити у Вінниці, буде відкрита для широкого загалу. Вона буде актуальна для мешканців, органів, які здійснюють управління містом та підприємців (як закордонних, такі і місцевих).

Для мешканців обласного центру та гостей міста з\'явиться можливість швидко отримувати максимум інформації про історичні місця, пам\'ятки архітектури, зони відпочинку, об\'єкти торгівлі, розважальні комплекси, транспортні розв\'язки та інше.

Підприємці з допомогою ГІС зможуть якісно формувати свої комерційні плани. Наприклад, представники малого та середнього бізнесу перед відкриттям того чи іншого закладу у певному мікрорайоні зможуть ознайомитись із його інфраструктурою та кількістю ідентичних закладів. А потенційні інвестори зможуть отримати інформацію про обласний центр, його інвестиційні пропозиції, вільні ділянки, на яких можна розгорнути виробництво, як, наприклад, Вінницька індустріальна площадка (ВІП), що знаходиться у західній частині міста в районі вулиці Немирівське шосе.

Органам місцевого самоврядування геоінформаційна система допоможе в питанні управління містом. У електронній базі даних буде розміщена інформація про усі комунікації, транспортні шляхи, житлово-комунальний комплекс, місця благоустрою та інше. Всю інформацію можна буде переглядати як одночасно, так і по галузях, та планувати роботи, які будуть здійснюватись на території міста. Наприклад, при формуванні графіку ремонту доріг можна буде оперативно корегувати його згідно графіку робіт на теплотрасах та наносити інформацію про час та терміни реконструкції на карту, яка буде доступна усім структурам.

Окрім цього, встановлення супутникової навігаційної системи на транспорт дозволить контролювати використання транспорту за призначенням, вести облік пасажиропотоку, дотримання графіку руху, запобігання зловживання та спрощення роботи аварійно-диспетчерських служб міста. А створення бази даних по земельних ділянках та об\'єктах нерухомості дозволить контролювати своєчасне надходження доходів від оренди, вести моніторинг технічного стану об\'єктів нерухомості та історію їх змін.

На сьогоднішній день уже йде підготовка до втілення цього проекту у життя. В управлінні комп\'ютеризації та телекомунікацій міської ради уже встановлено серверне програмне забезпечення; укладено договір про співпрацю з Вінницьким національним технічним університетом та обрано 50 основних напрямків для проведення науково-дослідних робіт; працівники управління містобудування та архітектури створили розділ по топографічній основі міста, її моніторингу, плануванню та розвитку інфраструктури Вінниці; розроблено систему нагляду за транспортом комунального підприємства, яке обслуговує дороги міста (система дозволяє моніторити ефективність використання транспортних засобів); фахівці управління земельних ресурсів займаються збором інформації по земельних ділянках та договорах оренди; виконуються топографо-геодезичні роботи, топозйомки місцевості та обробляються результати аерофотозйомки; проводиться паспортизація різних мереж міста; реєструються дані про будівлі, споруди та їх власників чи орендаторів. Усі матеріали, які уже вдалось отримати, зібрані на одному носії та постійно обновлюються. Частина з них розміщена в мережі Інтернет та на внутрішньому порталі міської ради, для користування нею працівниками виконавчих органів.

Проект впровадження у Вінниці ГІС недешевий - його загальна вартість сягає більше мільйона гривень. Тому міська рада намагається залучити додаткові кошти. Управління комп\'ютеризації та телекомунікацій, яке займається впровадженням ГІС, підготувало усі матеріали для участі у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Перемога у ньому дасть можливість залучити для втілення проекту додаткові ресурси, що допоможе пришвидшити темпи впровадження геоінформаційної системи у Вінниці та зніме фінансове навантаження на міський бюджет.


Переглядів: 3439
Поширень: 0