У семінарі взяли участь президент міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна», експерт ПРООН Катерина Левченко, начальник відділу демографічного розвитку департаменту сімейної та гендерної політики міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту Володимир Кіров, експерт з питань запобігання насильству Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні ПРООН-ЄС Світлана Павлиш, а також начальники профільних управлінь, служб облдержадміністрацій, директори обласних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, начальники служб дільничних інспекторів, відділів кримінальної міліції у справах дітей УМВС України у Вінницькій, Київській, Хмельницькій областях та м. Києві.

Організаторами заходу є Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту і Програма розвитку ООН. Даний проект співфінансується Європейським Союзом та ПРООН.

На семінарі були розглянуті і обговорені такі питання: насильство в сім’ї як загальнодержавна проблема, формування державної політики у відповідь на реалії сьогодення; особливості діяльності державних органів, установ та служб у сфері попередження та протидії насильству в сім’ї: досвід взаємодії на обласному рівні; робота з особами, які вчинили насильство в сім’ї: досвід України.

У рамках заходу учасники моделювали ситуації щодо виявлення та допомоги особам, які постраждали від насильства в сім’ї.

семінар на тему: «Взаємодія органів державної влади та місцевого самоврядування з попередження насильства у сім’ї»Слід зазначити, що в Україні за останні роки відбулись значні позитивні зрушення у сфері попередження даної проблеми. Зокрема, у новій редакції Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» передбачається створення спеціалізованих установ для осіб, що вчинили насильство в сім’ї та осіб, що постраждали від насильства. У вересні 2009 року прийнято спільний наказ Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту та Міністерства Внутрішніх Справ України, яким затверджено Інструкцію щодо порядку взаємодії управлінь (відділів) у справах сім’ї, молоді та спорту, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та відповідальних підрозділів органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї.

Одним із нововведень є порядок проходження особами, які вчинили насильство в сім’ї корекційних програм. Ці програми, відповідно до інструкції проводяться спеціалістами, які пройшли відповідне навчання щодо роботи з особами, які вчинили насильство в сім\'ї.

У квітні 2010 року Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту спільно з ОБСЄ був організований навчальний семінар щодо впровадження корекційних програм для осіб, які вчиняють насильство в сім’ї. У ньому взяли участь 14 фахівців з області, які працюють у сфері попередження насильства в сім’ї, з них 9 працівників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (Вінницький, Ладижинський міські, Гайсинський, Крижопільський, Літинський, Липовецький, Тульчинський, Ямпільський районні центри), голови громадських організацій «Пані Всесвіт», «Прогресивні жінки» та «Чоловіки проти насильства».

семінар на тему: «Взаємодія органів державної влади та місцевого самоврядування з попередження насильства у сім’ї»Програмою рівних можливостей та прав жінок в Україні у 2009-2010 роках підготовлено двох тренерів (голову громадської організації «Пані Всесвіт» Тетяну Міхновець та голову громадської організації «Чоловіки проти насильства» Володимира Козлова), які будуть проводити освітньо-тренінгову роботу з працівниками органів внутрішніх справ.

На території області існують три установи, які надають послуги жертвам насильства. Всі вони діють при обласній психоневрологічній лікарні ім. Ющенка. Це - обласний спеціалізований центр кризових станів, обласний центр сімейного психологічного консультування та психотерапевтичної корекції, обласний науково-практичний центр психосоматичної медицини.

Підводячи підсумки семінару його учасники підкреслили, що робота з попередження насильства в сім’ї може бути ефективною лише при тісній співпраці усіх структур, які працюють з сім’ями, що опинились у скрутних життєвих обставинах, із залученням громадських організацій. Індивідуальний підхід до кожної сім’ї, в якій вчинюється насильство при злагодженій роботі управлінь та відділів у справах сім’ї та молоді, охорони здоров’я, освіти і науки, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служб у справах дітей, органів внутрішніх справ, суддів дасть свої позитивні результати.


Переглядів: 6850
Поширень: 0