Дата встановлення пам\'ятника співпадає із святкуванням Дня міста. І це символічно, адже саме Артинов на початку минулого сторіччя створив сучасне «обличчя» Вінниці, наділив «серце» міста особливим духом та стилем, сформувавши основу сучасної інфраструктури міста. Створення пам\'ятника цій непересічній особистості, яка зробила вагомий внесок у розвиток та розбудову Вінниці, ініціював Вінницький міський голова Володимир Гройсман. Для увіковічення пам\'яті видатного архітектора Артинова міська влада залучила спонсорські кошти.

Над створенням пам\'ятника працював львівський скульптор Володимир Цісарик, роботи якого прикрашають вулиці багатьох міст України. На сьогоднішній день він працює у Львівській національній академії мистецтв на кафедрі Монументально-декоративної скульптури. Щороку талановитий скульптор увіковічнює у бронзі та камені різні особистості, ідеї та настрої громад сучасної доби.
Перед початком створення пам\'ятника Артинову Володимир Цісарик детально вивчив усі матеріали, що пов\'язані із життям та діяльністю видатного вінницького архітектора. Певний час скульптор перебував у творчому пошуку, виношував ідею майбутнього монументу. Сьогодні уже відомо, що пам\'ятник буде камерного плану, співмірний людині - щоб між монументом та глядачами був безпосередній контакт.

Скульптор, працюючи над цією роботою, намагався відтворити цікаву та неординарну постать відомого архітектора, який при зовнішній строгості був у душі мрійником та романтиком. Тому автор пам\'ятника вирішив зробити акцент більше на його людські якості, аніж на професійні.

«Артинов, прогулюючись вулицями міста Вінниці, присів на лавку відпочити, - розповідає про своє бачення монументу Володимир Цісарик. - Творець, який постійно перебуває у пошуку, дивлячись на звичайну лавку, почав моделювати різні архітектурні рішення, і на лавці почало виростати місто. Ця ідея і підказала композиційне рішення. Було вирішено саму лавку зробити архітектурою».

Сама лавка буде складатись з елементів різних робіт Артинова. За основу було взято центральну арку з верхнім карнизом колишньої жіночої гімназії (сьогодні ЗОШ №2), а спинка нагадуватиме верх аркового вікна. Такі елементи були характерними для архітектури того періоду, а також мали поширення в інших стилях у подальшому, зокрема, у арт-деко.

«Коли ми визначались із автором майбутнього пам\'ятника, то з усіх творчих пропозицій ідеї Володимира Цісарика виявились найбільш цікавими і неординарними, - розповідає міський голова Володимир Гройсман. - Скульптура Григорію Артинову буде першою, яка виконана у такому стилі у Вінниці. Але ми хочемо з цього року започаткувати традицію створення подібних пам\'ятників у різних місцях міста на честь відомих особистостей, які свого часу зробили великий внесок у розвиток Вінниці».

Довідка.
Перший архітектор міста Григорій Артинов майже двадцять років свого життя, до самої смерті, присвятив Вінниці. Окрім загального керівництва по забудові міста, саме Григорію Артинову належать проекти таких будівель як теперішніх 2-ї школи, бібліотеки ім. Тімірязєва, театру ім. Садовського, будівлі колишньої міської Думи, готелю «Савой» та однієї з головних сьогоднішніх візитівок Вінниці - вежі у сквері Козицького. Під керівництвом Артинова було збудовано залізні мости через острів Кемпу, які поєднали обидва береги аж до зведення Центрального мосту; першу електричну станцію та перший водогін, а ще - першу лінію міського трамваю та суперфосфатний завод. Важливе значення тодішнім керівництвом міста і зокрема першим міським архітектором приділялось і благоустрою міста. Сьогоднішній сквер Козицького проектувався як бульвар на тодішній Олександрівській площі саме під головуванням Григорія Артинова, а ще інші сквери та зелені зони.


Переглядів: 7655
Поширень: 0