Цьогоріч вона відбулась 8 вересня у дитячій музичній школи №2. Під час зібрання викладачі та керівники мистецьких закладів міста ознайомились із загальною інформацією, яка стосується підсумків роботи у минулому навчальному році, а також безпосередньо з вуст міського голови Володимира Гройсмана, який також брав участь у конференції, дізнались про найближчі перспективи розвитку галузі та мали можливість поставити запитання меру, які їх найбільше цікавили.

Дитячі музичні школи міста навчальний рік розпочали із новими музичними інструментамиНа сьогоднішній день у місті функціонує п\'ять дитячих мистецьких закладів: дві музичні та одна художня школи, а також дві школи мистецтв (на Старому місті та Вишеньці). У 2009-2010 навчальному році позашкільну освіту у цих закладах здобувало майже 3 тисячі дітей. 25 з них стали переможцями міжнародних змагань та фестивалів, 85 - у всеукраїнських та регіональних. Усі талановиті діти, які в повній мірі показали свої здібності і заявили про Вінницю на різних рівнях, отримали грошові премії.

Щороку в бюджеті міста закладається дедалі більше коштів на фінансування культурної галузі міста, поліпшення матеріально-технічної бази мистецьких закладів, здійснюються капітальні видатки на ремонт приміщень. Цьогріч у міському бюджеті на галузь в цілому виділено на 46% більше коштів ніж минулого. Вдвічі більше передбачено видатків на покращення матеріально-технічної бази закладів культури та мистецтв. На утримання позашкільних навчальних закладів в бюджеті 2010 року передбачено більше 11 мільйонів гривень, що складає понад 60 відсотків від загального бюджету галузі культури.

Начальник управління культури міської ради Ірина Френкель зазначила, що не зважаючи на істотні успіхи у роботи мистецьких закладів обласного центру, у місті все-таки необхідно змінити відношення до підготовки концертів, проводити їх регулярно та застосовувати нові надбання науково-технічного прогресу. «Враховуючи, що школи є першою сходинкою на шляху отримання професійної музичної освіти і саме в школах майбутні музиканти повинні отримати перший концертний досвід, ми зобов\'язані створити такі умови, щоб бажання створювати музику, бажання отримати професійну музичну освіту та дарувати позитивні емоції своєю майстерністю надалі посилювалось, і ми, нарешті, отримали конкурентоспроможне мистецьке середовище», - говорить Ірина Френкель.

На початку 2009-2010 навчального року у Вінниці було започатковано новий проект - створення зведених колективів музичних шкіл. Концерт, який відбувся напередодні Дня працівників культури і аматорського мистецтва, вразив навіть самих викладачів та довів, що діти дедалі більше прагнуть грати та брати участь у концертах. В Європі у кожному місті вже давно існує практика формування зведених колективів (міських дитячих хорів, симфонічних або камерних оркестрів, або ж капел народних інструментів). Такий досвід не вимагає додаткових фінансових витрат і водночас дає можливість створювати потужні мистецькі колективи. Цю практику планують поширювати і у нашому місті. На базі музичних шкіл будуть створюватись подібні колективи, які покликані гідно презентувати наше місто в мистецькому середовищі світу.

Окрім цього, на конференції було підведено підсумки першого трьохрічного конкурсного циклу «Кришталева нота». Всі заявлені номінації будуть повторюватись кожні наступні три роки. В подальшому будуть розширюватись номінації з метою покращення загального виконавського рівня. Наступний крок - введення в конкурсну програму виконання кожною окремою категорію учасників обов\'язкового твору. Це дозволить наблизити рівень конкурсу до європейських конкурсних стандартів.

Вінницький міський голова Володимир Гройсман під час виступу перед викладацьким складом закладів естетичного виховання зазначив, що сьогодні міська влада розуміє потреби шкіл такого рівня, а тому намагається щороку збільшити фінансування як галузі культури в цілому, так і мистецьких шкіл зокрема. «Я думаю, що ми вже ніколи не повернемось до того стану, коли музичні школи та школи мистецтв працювали без жодної копійки, - говорить очільник міста. - Нам спільно із керівниками мистецьких закладів вдалось налагодити продуктивну спільну роботу по вирішенню існуючих проблем і всі окреслені нами завдання ми виконали. Незабаром ми у такому ж складі приступимо до формування наступних планів, уже на 2011 рік, і визначимось із пріоритетами, які потребують першочергового фінансування».

По завершенню конференції найбільш активні творчі працівники шкіл естетичного виховання отримали почесні відзнаки за свою плідну роботу та грошові премії. А музичні школи міста - унікальні музичні інструменти, подібних яким у Вінниці ще немає.


Переглядів: 4378
Поширень: 0