Після місяця обговорення проекту Статуту у різних колах, у депутатських комісіях та в мережі Інтернет, були внесені певні зміни та доповненні і лише після цього народні обранці ухвалили рішення про затвердження Статуту міста.

У 2009-му році Вінницький міський голова Володимир Гройсман запропонував розпочати роботу над створенням Статуту територіальної громади м. Вінниці. Цю пропозицію підтримали і депутати міської ради, і громадськість обласного центру. Тоді ж і розпочався процес створення основного правоустановчого документу подільської столиці.

Над проектом Статуту міста працювали як вінничани, так і фахівці зі статутного права з Київської Національної академії державного управління при Президентові України та її одеського філіалу. Принциповим завданням, поставленим міськими головою перед розробниками проекту, було те, щоб Статут був не формальним документом, який просто переписує норми закону, а враховував та закріплював уже напрацьований міською радою та її виконавчими органами досвід вирішення проблем розвитку територіальної громади. Саме тому у розробленому проекті є багато унікальних положень, яких немає у жодному статуті інших міст нашої держави.

Зокрема, у проекті Статуту зафіксовано прагнення вінничан жити та розвиватись за європейськими стандартами. Відповідно розробники намагались створити Статут, європейський по своєму стилю і духу. Проектом також передбачена обов\'язкова норма ведення стратегічного планування розвитку міста, яка закріплена у законодавстві багатьох країнах Європи. В українському законодавстві така обов\'язкова вимога не визначена, то ж місто бере на себе підвищенні зобов\'язання. Нинішня влада готова взяти на себе також і зобов\'язання працювати, керуючись міжнародно визнаними принципами сталого розвитку, які передбачають врахування наслідків тих рішень, які приймаються сьогодні, для майбутніх мешканців міста.

Окрім цього у проекті Статуту закріплено уже прийняте раніше відповідно до стандартів ISO дотримуватись політики якості як норми діяльності міської ради і її виконавчих органів. Офіційно прописаний такий інститут як дитячі омбудсмени, який є одним з механізмів забезпечення того, щоб Вінниця стала містом, по справжньому дружнім до дітей. Передбачається у перспективі і введення соціальної карти вінничанина, яка матиме електронний вигляд і підтверджуватиме право членів територіальної громади на користування соціальними послугами.

В Статуті також прописані такі важливі для підвищення рівня професіоналізму посадовців місцевого самоврядування механізми як створення резерву спеціалістів і системи муніципального університету.

Вперше в практиці створення таких документів у вінницькому Статуті передбачена процедура публічної фіксації конфлікту інтересів - ситуацій, коли діяльність посадової особи чи депутата може мати відношення до його приватних інтересів. Такий крок робить усі процеси, які відбуваються в місті, прозорими та відкритими.

Окрім того, у проекті статуту чітко прописаний демократичні механізм того, як територіальна громада може цивілізовано впливати на життя на своїй території - а це здійснюється через такі процедури як вибори, місцевий референдум, громадські слухання, місцеві ініціативи тощо.

«Статут міста - це документ, який буде врегульовувати взаємовідносини в першу чергу між громадою міста і міською владою, - говорить міський голова Володимир Гройсман. - Він визначає ряд серйозних новацій, які дозволять нам наблизити вплив людей на прийняття загальноміських рішень. Статут буде нашою місцевою законодавчою нормою, що допоможе у плануванні розвитку міста. Це свого роду міська Конституція. Ми брали на себе зобов\'язання прийняти його до кінця цієї каденції і зробили це».

Прийняття Статуту територіальної громади Вінниці стало історичним і для депутатів міської ради цієї каденції, і для міста в цілому. Це рішення поповнило список тих важливих стратегічних документів, прийнятих депутатським корпусом 5-го скликання, які не лише сприяють розвитку подільської столиці, а й формують в місті справжнє європейське середовище.


Переглядів: 3921
Поширень: 0