Упродовж п\'яти днів у сквері Козицького діяла Програма міських перетворень «Свято генерацій». В рамках програми відбувались різноманітні акції, з допомогою яких вивчалось внутрішнє середовище Вінниці. Кожен з вінничан мав можливість внести свої ідеї та пропозиції щодо модернізації міста у творчому та культурному напрямках. По завершенню акції у Вінницькій мерії відбулось засідання круглого столу за участю представників міської влади, громадських організацій, локального бізнесу та мас-медіа.

Під час засідання круглого столу усі учасники переглянули невеличкий відеозвіт про те, як саме відбувались в обласному центрі акції в рамках Програми «Свято генерацій». Досить велика кількість городян, які до них долучились, проявили неабияку активність та вносили свої пропозиції та цікаві ідеї щодо розвитку культурного середовища у місті. Усі вони будуть зібрані у People\'s Atlas, тобто атлас ідей, створених безпосередньо вінничанами.

За результатами тижневих акцій Програми «Свято генерацій» Вінниці запропонували ідею створення сучасного муніципального мистецького центруТак, зокрема, була внесена пропозиція щодо встановлення у Вінниці пам\'ятника засновникам міста над Бугом - братам Коріятовичам. Крім того, вінничани також запропонували відновити пам\'ятні місця, або ж влаштувати нові, з якими пов\'язане виникнення назв вінницьких мікрорайонів - Кореї, Вишеньки, Єрусалимки та інших. Так було запропоновано створити ресторан або кафе корейської кухні на Кореї, посадити нові вишневі сади на Вишеньці тощо.

Проте найбільш цікавою ідеєю, яку і обговорювали у мерії під час круглого столу, було створення у місті сучасного муніципального мистецького центру, де усі городяни, які пов\'язують своє життя з мистецтвом (художники, фотографи, літератори, музиканти тощо) мали змогу демонструвати свої витвори людям, спілкуватися та створювати нові шедеври. Такий центр, як вважають координатори проекту «Свято генерації» Ірина Соловей та Олександр Шагі, і має стати брендом Вінниці, який приваблюватиме гостей з усієї країни та з-за кордону.

Для довідки:

Свято генерацій - це п\'ятирічна програма інноваційних навчальних проектів, творчих практик, продукування та розробки ідей щодо модернізації міста за участю творчих представників міста, громадських організацій, локального бізнесу, міської влади та представників медіа. Кожного року будуть брати участь у програмі п\'ять українських міст з п\'яти регіонів (Центр/Північ, Південь, Захід, Схід, АРК).

Програму міських перетворень на території України втілює у життя Формація Garage Gang Kollektiv при підтримці USAID, Uniter, Pact. У Вінниці разом із безпосередніми організаторами «Свята генерацій» творчу програму міських перетворень під патронатом Вінницької міської ради проводили Інститут розвитку міст, Благодійний Фонд Подільська Громада та Лабораторія актуальної творчості.

Подібні заходи уже проходили в Ужгороді та Донецьку. На сьогоднішній день представники Формації проводять «Свято генерації» у Херсоні.


Переглядів: 3740
Поширень: 0