Під час зустрічі з керівництвом області та міста, яка відбулася в облдержадміністрації обговорено основні напрямки співпраці Вінницької області та міста Вінниці з країною Ізраїль.

За словами голови обласної державної адміністрації Миколи Джиги одним з пріоритетних питань для нашої області є питання співпраці агропромисловій сфері, особливо в молокопереробній галузі. Адже, Ізраїль славиться розвиненим сільським господарством, країна презентує високі показники по надоях молока, по врожайності та тваринництву. Сьогодні є всі можливості організації експорту харчової продукції (рапсу і рапсового масла, зернових культур, муки, молочної продукції, жирів тваринного і рослинного походження і алкогольної (ГП УВК Nemiroff) і безалкогольної продукції.

Наступним, не менш важливим є питання використання Вінницького міжнародного аеропорту, для прийняття хасидів – прочан, і взагалі для туристичних поїздок.

Зацікавила Посла Держави Ізраїлю в Україні пропозиція про надання ізраїльською стороною консультацій щодо практики існування, проектування та будівництва нового багатофункціонального медичного центру на базі Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова. Першим кроком до цієї мети має стати збір та аналіз отриманої від різних країн інформації із цього питання. Отже, за словами пані Зіни Калай-Клайтман, не має перепон на шляху до підтримки ізраїльської сторони такого проекту.

Окрім цього, Послу запропоновано розглянути пропозиції про організацію спільних українсько-ізраїльських програм освітнього і наукового обміну студентами і молодими фахівцями на базі Вінницького національного медичного університету ім. Пирогова, Вінницького національного технічного університету, Вінницького національного аграрного університету і Вінницького торгово-економічного інституту КНТЕУ.

Враховуючи наявність в Ізраїлі чисельної українсько-російської мовної громади, а також інтерес, який ізраїльське суспільство виявляє до України, її історії, традицій та культури, Вінницька область пропонуватиме розглянути можливість гастрольного турне Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. Садовського.

Для довідки:
Зіна Калай-Клайтман - ізраїльський дипломат.
Народилася в Кишиневі (Молдавська РСР) в сім\'ї інженера і робітниці текстильної фабрики.
Закінчила Єврейський університет в Єрусалимі за фахом «советология». Дипломатичну кар\'єру Калай-Клайтман почала в 1986 році.
У 1995-1998 роках працювала радником Посольства Ізраїлю в Російській Федерації.
У 1998-2001 роках - заступник директора Департаменту Євразії в Міністерстві закордонних справ Ізраїлю.
З 2001 по 2005 - радник міністра-посланця в місії Ізраїлю в ООН.
У 2005-2007 роках працювала в Бюро з питань діаспори і міжрелігійних стосунків Міністерства закордонних справ Ізраїлю.
З 2007 року — надзвичайний і повноважний посол Ізраїлю на Україні

25 березня 2009 року Зіна Калай-Клайтман перебувала з робочим візитом у Вінницькій області де відбулася урочиста церемонія нагородження дипломами та медалями «Праведників народів світу». В рамках візиту Посол відвідала Вінницький торгівельно-економічний інститут КНТЕУ, виступила на державному телебаченні «ВДТ-6» та зустрілась з представниками єврейських громад Вінницької області.


Переглядів: 3885
Поширень: 0