На відкритті були присутні голова обласної державної адміністрації О. Домбровський та Надзвичайний Посол і Повноважний Міністр Посольства Угорської Республіки в Україні Ласло Хорват.

В рамках 500 річчя с.Воронівці, з нагоди 160 річниці перебування Ф.Ліста на Поділлі, прийнято рішення одну з вулиць назвати його ім’ям, а уродженець цього села відомий художник і скульптор Микола Шакула створив пам’ятник видатному композитору.

Очільник угорської делегації Л. Хорват від імені Посольства Угорської республіки в Україні привітав керівництво області, району, воронівчан та організаторів свята із 500 річним ювілеєм села. Особливо приємним для представників Угорщині стало вшанування пам’яті видатного земляка. Пан Хорват відзначив, що відвідавши подільську землю стає зрозумілим, як гостинна, багата українська земля, її народ вразили Ф.Ліста. Про це свідчать написані на Поділлі твори. «Сучасне і минуло принесе Україні велике майбутнє, адже ви робите все можливе для досягнення своєї мети. Угорщина та угорський народ підтримували і підтримують прагнення України бути членом ЄС» - зазначив пан Хорват і виразив сподівання на подальше зміцнення угорсько - української дружби.

Для довідки:
Під час гастролей у Києві у лютому 1847 року Ференц Ліст познайомився з Кароліною Вітгенштейн, близька дружба з якою триватиме протягом усього його життя. Саме цій жінці композитор присвятить усі свої симфонічні поеми. Кароліна Вітгенштейн мала маєток у Воронівцях, у якому гостював Ференц Ліст. Саме тут на теми українських народних пісень «Ой, не ходи, Грицю» та «Віють вітри, віють буйні» він написав п\'єси для фортепіано «Українська балада» і «Думка», які увійшли до створеного у 1847—1848 роках циклу «Колоски Воронівець».Біографи Ференца Ліста стверджують, що саме Кароліні Сайн-Вігенштайн належить основна роль в його рішенні залишити постійні гастролі і серйозно зайнятися написанням музики. Кароліна стала його співавтором книги про Шо­пена.


Переглядів: 4257
Поширень: 0