Саме про це повідомила журналістам начальник управління культури та туризму Марія Скрипник на прес-конференції 28 січня 2011 року.

За словами Марії Скрипник пріоритетними напрямками діяльності управління у 2010 році були поліпшення матеріальної бази закладів культури, діяльність бібліотечної системи, здійснення проектів по лінії обласного Центру народної творчості (фестивалі, премії і т.д.), збереження культурної спадщини області, кінообслуговування та туризм.

Що стосується мережі закладів культури і мистецтва області у звітному періоді складала 2189 установ.

Станом на 01.01.2011 року діяльність галузі забезпечують 6,6 тис. чол., з них 2,4 тис. чол. - працівники сільських закладів культури.

Стало значно кращим фінансове забезпечення культурно - мистецької сфери.

Станом на 01.01.11 року відремонтовано 455 приміщень сільських закладів культури на загальну суму 13 млн. 410,9 тис.грн. Найбільше проведено ремонтних робіт в закладах культури Гайсинського (40), Мурованокуриловецького (29), Вінницького (28), Козятинського (24), Барського (21) районів.

Вінниччина стала місцем проведення багатьох всеукраїнських та міжнародних культурно-мистецьких заходів. А такі фестивалі, як: народного мистецтва «Різдвяне диво» та «Великодня писанка», народної хореографії «Барвінкове кружало», естрадний дитячо-юнацький фестиваль-конкурс «Музична парасолька», за участю майже тисячної аудиторії представників творчих колективів з 18 держав світу, безперечно сприяють збереженню нематеріальної культурної спадщини та стимулюють працю і майстерність аматорських колективів Вінниччини.

Продовжується робота закладів культури області щодо зміцнення міжнародних та міжрегіональних культурних зв\'язків, що сприяє формуванню позитивного іміджу нашого краю в Україні та за її межами.

В рамках спільного проекту обласного краєзнавчого музею, Національного Музею історії України, Інституту археології Національної Академії наук України в Музеї Федеральної землі Верхня Австрія (м.Лінц) проведено презентацію виставки «Золотий небокрай» («Золоті вироби кочовиків України»), до якої увійшла колекція сарматських коштовностей кінця І ст.н.е., відкритих біля с. Пороги Ямпільського району.

Окрім цього відбулося три міжнародних українсько-польських археологічних експедиції з вивчення культурної спадщини області та проведено міжнародні науково-практичні конференції: «Барська земля -Поділля: європейська спадщина та перспективи розвитку» (до 470-річчя набуття м. Бар Магдебурзького права), «Краєзнавство: історичний досвід та перспективи розвитку» тощо.

Позитивним напрацюванням щодо охорони культурної спадщини області стало реалізація державного гранду (в сумі 77,7 тис. грн..) на проведення ремонтно-реставраційних робіт пам\'ятки національного значення церкви -мавзолею графа Ігнатьєва у селі Круподеренці Погребищенського району.

Поліпшення формування бібліотечного фонду та його популяризація. За 12 місяців поточного року до книгозбірень області надійшло 64,9 тис. прим, на суму 1198,3 тис. грн. У більшості районів області поряд із бюджетними асигнуваннями на придбання літератури активно використовуються позабюджетні надходження.

Продовжується робота щодо створення відповідних умови для самореалізації творчих особистостей. Відповідно Закону України «Про позашкільну освіту» понад 800 дітей з багатодітних і малозабезпечених сімей здобувають мистецьку освіту безкоштовно. Значна увага приділялась роботі з сільською молоддю. У цьому році управлінням культури і туризму видано 108 цільових направлень для навчання обдарованої сільської молоді у вищих навчальних мистецьких закладах, яких буде забезпечено першим робочим місцем.

Одним із стратегічних завдань галузі у 2010 році було вирішення проблемних питань з розвитку туризму. Адже на Вінниччині склались об\'єктивні передумови розвитку туристичної індустрії. Станом на 01.01.2011 року в області працює 116 туристичних підприємств, проти 94 у 2009 році.

Загальна кількість туристів, що відвідали Вінницьку область з початку 2010 року становить майже 10 тисяч осіб. Близько 7 тис. туристів відвідали Національний музей-садибу М. Пирогова, з них майже 4 тисячі це іноземці. Національний історико-культурний заповідник «Буша» прийняв майже півтори тисячі туристів, з них 10% іноземних, це дало можливість збільшити надходження до місцевих бюджетів на 111,2 тис. грн.

Обсяг наданих туристичних послуг становить 20 млн.475,6 тис. грн., що на З млн.363 тис. грн. більше в порівнянні з відповідним періодом 2009 року. Державний бюджет отримав від туристичних підприємств Вінниччини 1млн 750, тис. грн., тоді як у попередньому 1млн 566 тис. грн..

Пріоритетними напрямками діяльності галузі культури у 2011 році залишається зміцнення матеріально-технічної бази та створення сучасних умов для розвитку культури і мистецтва, самореалізації творчої особистості.

Наступним пріоритетом регіональної культурної політики є охорона національної культурної спадщини.

У 2011 році передбачено проведення послідовного технічного забезпечення, оновлення та переобладнання охоронно-пожежної сигналізації музеїв області (зовсім не охороняються 8 державних та 19 народних музеїв або 70% від загальної мережі музейних закладів).

Продовження ремонтно-відновлювальних робіт палаців М. Потоцького (м. Тульчин) та О. Можайського (смт Вороновиця Вінницького району).

Створення музею народної культури Східного Поділля на базі пам\'ятки національного значення Вінницькі Мури.


Переглядів: 5447
Поширень: 0