Вони виставили намети на дорозі, яка веде до полігону, а також перекрили дорогу стовбурами дерев. Таким чином вже другу добу сміття з Вінниці не вивозиться.

Як кажуть активісти сіл Приборівка, Мала та Велика Стадниця, Малі Крушлинці та Соболівка – вони не підуть звідси, аж доки не припинять, за їх словами, незаконну експлуатацію полігону. Серед їхніх вимог також благоустрій навколишніх сіл, зокрема облаштування водогону у Великій Стадниці та облаштування нового сміттєвого полігону в іншому місці.

У понеділок, 7 червня, протягом дня протестанти не пустили на полігон чотири машини зі сміттям. Також, як стало відомо в понеділок, Стадницький сміттєвий полігон горить по периметру біля лісосмуги. Робітники полігону зазначають, що сміття не могло б загорітися просто так. Особливо в тих місцях, де його не вивантажують понад півроку. Саме тому, кажуть вони, є вірогідність навмисного підпалу.

Пікетування розпочалось з ініціативи групи депутатів Стадницької сільської ради, повідомляють в управлінні у справах ЗМІ та зв»язків з громадськістю Вінницької міської ради.
- Міська рада вважає абсолютно неприпустимими такі дії, спрямовані проти інтересів громади міста і області, та офіційно звернулась до правоохоронних органів з  вимогою вжити заходів по припиненню дій, які несуть в собі ознаки порушення чинного законодавства і створюють передумови до виникнення екологічної катастрофи у Вінниці та Вінницькій області, - повідомляють в управлінні. - Водночас,  уже 6 червня за дорученням міського голови Володимира Гройсмана комунальні служби обласного центру вжили негайних заходів щодо забезпечення підтримання чистоти та  санітарного порядку  у Вінниці в належному стані на період, допоки незаконне блокування сміттєзвалища  не буде припинено.

Вінницька міська рада має намір рекультивувати сміттєзвалище у Стадниці. Проект вартістю близько 50 млн. грн. передбачає переобладнання полігону за кошти міста Вінниці. Угода, яку пропонує укласти міський голова Володимир Гройсман сільській громаді Стандиці передбачає, крім того, будівництво артезіанських свердловин, асфальтування та освітлення вулиць селища, будівництво водогону та ремонт греблі ставка.

Полігон твердих побутових відходів у Стадниці був створений у 1984 році. Планувалося, що використовуватимуть його лише 2,5 року, але він експлуатується і досі. На сьогодні на полігоні складовано понад 7,5 млн. куб.м твердих побутових відходів. Щодня з Вінниці вивозиться близько 1,5 тис. куб. м. побутового сміття.


Переглядів: 5737
Поширень: 0