Співробітники Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України у Вінницькій області в ході перевірки дотримання вимог Закону України «Про заборону грального бізнесу» нещодавно виявили та припинили незаконну діяльність відразу трьох закладів, які надавали послуги в сфері грального бізнесу. В двох випадках заклади були замасковані під інтернет клуби. Відвідувачі давали гроші адміністратору і через всесвітню мережу «інтернет» на комп’ютерах здійснювали гру. У разі виграшу грошову винагороду також видавав адміністратор. Сам процес азартної гри на комп’ютері нічим не відрізняється від процесу гри на гральних автоматах. Один з підпільних клубів був розташований у Вінниці поблизу залізничного вокзалу. Організатором проведення азартних ігор в цьому закладі виступила 30 річна вінничанка. Крім того, в ході перевірки встановлено факт використання неліцензійного програмного забезпечення . За тією ж схемою працював подібний заклад у місті Козятин. 13 березня правоохоронці припинили його діяльність. В селищі Вапнярка Томашпільського району працівники міліції вилучили 5 гральних автоматів. Незаконна діяльність здійснювалась в одному з місцевих кафе.

Наразі по вказаним фактам вирішується питання про порушення кримінальних справ за ознаками злочинів, передбачених ч.1 ст.203 -3 та ст.176 Кримінального кодексу. Робота по виявленню подібних фактів триває. З початку поточного року по матеріалах співробітників ДСБЕЗ порушено 4 кримінальних справи за фактом надання послуг у сфері грального бізнесу.

Законом України від 22.12.2010 р. № 2852-VI внесено зміни до Кримінального кодексу України з метою удосконалення законодавства про заборону грального бізнесу. Так, Кримінальний кодекс доповнено ст. 203-2, відповідно до якої зайняття гральним бізнесом карається штрафом від 10 до 50 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170000 до 850000 грн.). Ті самі дії, якщо вони були вчинені особою, раніше судимою за зайняття гральним бізнесом, караються обмеженням волі на строк до 5 років. Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» від 15.05.2009 р. № 1334-VI в Україні забороняється гральний бізнес та участь в азартних іграх. Однак, не належать до азартних ігор, зокрема:

— організація та проведення лотерей;

— гра в більярд, гра в кеглі (боулінг) та інші ігри, які проводяться без одержання гравцем призу (виграшу);

— гра на гральних автоматах типу «кран-машина» (двокоординатні автомати), де як виграш (приз) гравець отримує виключно матеріальні речі (іграшки, цукерки тощо). Закон набрав чинності 13.01.2011 р.


Переглядів: 4442
Поширень: 0