З настанням тепла у Вінниці розпочнеться новий проект «Мистецькі вихідні»Організаторами проекту стали управління культури міської ради, відділ у справах сім\'ї, молоді та туризму, КП «Центр концертних та фестивальних програм», Інститут розвитку міст та Благодійний фонд «Подільська громада».

Цьогоріч у Вінниці буде започатковано нову форму організації мистецьких заходів на відкритих майданчиках. Визначено шість місць, де щовихідних будуть реалізовуватись авторські культурні проекти. Це вулиця Грушевського, площа Театральна, бульвар Пирогова, парк «Дружби народів» та майданчики у мікрорайонах Тяжилів і Сабарів. На трьох найбільших площадках (вулиці Грушевського, площі Театральній та у парку «Дружби народів») заходи проходитимуть щотижня. На решті трьох - двічі на місяць.

Демонструвати свій мистецький «продукт» матимуть можливість усі творчі колективи, які підготують власний проект і переконають конкурсну комісію у тому, що він якісний і цікавий. Організатори загальноміського проекту «Мистецькі вихідні» нададуть колективам технічне забезпечення та грант розміром до 5 тисяч гривень для підготовки до виступів.

Для того, аби взяти участь у загальноміському проекті, потрібно до 15 квітня подати заявку на електронну адресу [email protected] . Зразок заявки буде розміщено на офіційному сайті міської ради (www.vmr.gov.ua) в розділі «Управління культури» (а з квітня «Департамент культури»). Організатори проекту «Мистецькі вихідні» до 22 квітня мають визначити кращі пропозиції, які отримають гранти. Результати рішення комісії будуть оголошені протягом тижня після прийняття рішення.

«Протягом 2008-2009 років у Вінниці з різною періодичністю відбувались проекти, такі як «Музика на Парижі», «Музичний водограй», «Фура-культура» тощо. Результатом проведення цих заходів стали перші кроки до створення інтерактивного мистецького середовища в місті, що значно вплинуло на якість проведення загальноміських свят та допомогло створити умови для розвитку аматорського мистецтва та творчого пошуку, - розповідає начальник управління культури міської ради Ірина Френкель. - Тому ми розробили проект «Мистецькі вихідні», який об\'єднає усіх талановитих вінничан та надасть їм можливість реалізувати і продемонструвати свій талант перед глядачами на відкритому майданчику».

«Сьогодні ми відходимо від стереотипів, коли під час будь-яких загальноміських свят вінничани були простими глядачами, - говорить директор КП «Центр концертних та фестивальних програм» Максим Філанчук. - Ми спрямовуємо наш проект на те, щоб вінницька молодь свою творчу енергетику спрямовувала на те, що свій талант можна комусь показати. І потім найбільш яскраві і цікаві колективи та виступи, які ми побачимо на «Мистецьких вихідних», ми зможемо включати до загальноміських масштабних заходів, які будуть проходити у нашому місті».

«У нас вже є певний досвід, ми вже проводили невеличкі мистецькі вихідні і побачили, що люди дуже гарно відгукуються на такі заходи, у нас було багато майстер-класів у сквері Козицького і люди чи діти могли просто йти і долучатись до навчання, особливо це було цікаво дітям, - розповідає керівник грантового відділу та молодіжних програм БФ «Подільська громада» Альона Кирилюк. - Ми вважаємо, що є потреба у мистецьких фестивалях, є молодь, яка хоче себе показати, і є люди, які хочуть це бачити. Тому наш фонд також долучається до організації у місті «Мистецьких вихідних».

 


Переглядів: 4764
Поширень: 0