Україну і Фінляндію поєднує спільна історія: колись обидві країни знаходились у складі Російської імперії. Сьогодні, за словами Посла Фінляндії в Україні, ця скандинавська країна готова підтримувати євроінтеграційні прагнення нашої держави.

«Ми підтримуємо наближення України до Євросоюзу, - підкреслив Крістер Міккелссон. – Ми говорили про можливість співпраці між Фінляндією і Вінниччиною, про те, як мінялась Фінляндія під час інтеграційного процесу (він почався з 1956 року, а в 1995 році Фінляндія стала членом ЄС). Треба міняти суспільство».

Голова облдержадміністрація наголосив: досвід розбудови демократичної держави в Фінляндії цікавий для України. «Для нас дуже важливо зміцнювати двосторонні відносини, обмінюватися досвідом в плані розвитку місцевого самоврядування, державності, законності і в інших галузях», - сказав Микола Джига.

Вінницька влада також попросила сприяння Посла у пошуку партнерів у Фінляндії, аби співпрацювати на міжрегіональному рівні.

Важливість співробітництва між територіальними громадами підкреслив і Крістер Міккелссон. «Я їздив по країні багато, тому що розумію, що країна – це не столиця, хоча Київ – прекрасне місто, але треба бачити і інші міста також», - зауважив фінський дипломат. На думку Посла, можливості для такого партнерства є. За його словами, Україна приваблює досить високим рівнем освіченості населення та відносно недорогою робочою силою. Також Крістер Міккелссон зазначив, що для входження іноземних інвестицій в Україну центральна влада повинна створити відповідні умови, щоб держава могла конкурувати з іншими країнами у боротьбі за капітал.

Для довідки:
Зовнішньоторговельний оборот Вінниччини із Фінляндією в 2010 році становив 239 тис дол. США. Обсяги поставок експортної продукції підприємств Вінницької області в Фінляндію за 2010 рік склали 98 тис дол. США. Обсяг імпортних надходжень із Фінляндії - 140 тис дол. США.

Основу структури експортних поставок становлять деревина та засоби із деревини, а також різні товари і вироби , в т.ч. меблі.

В структурі імпорту переважають: полімерні матеріали, пластмаси та каучук; механічне обладнання, машини та механізми, електрообладнання та їх частини, пристрої для записування або відтворення зображення і звуку; фармацевтична продукція.


Переглядів: 3243
Поширень: 0