6 квітня у Вінниці перебувала офіційна делегація Республіки Польщі на чолі з Маршалком Сенату Богданом Борусевичем та Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Делегація відзначила в обласному центрі Всесвітній день Полонії та поляків, що проживають за кордоном.

Богдан Борусевич пояснив, що приїзд офіційної польської делегації пов\'язаний не лише з урочистостями з нагоди відзначення свята, ще одна мета – налагодження ефективних зв’язків на рівні територіальних громад. «Цей візит має характер святкування Всесвітнього дня Полонії, також Сенат відповідає за співпрацю з органами місцевого самоврядування, в нашій делегації є представники воєводств, мери міст, і я маю надію зміцнити наші контакти між регіонами», - сказав він. Богдан Борусевич додав, що Вінницю обрано місцем святкування невипадково. За його словами, в області «добре ставлення регіональної влади до польської діаспори». Центральна Україна є місцем найбільшого зосередження польської діаспори. Зокрема, на Вінниччині мешкає близько 300 тис. вихідців з цієї країни.

 У Вінниці відзначили ювілейний Х День Полонії Обидві сторони зацікавлені у подальшому розвитку співробітництва муніципалітетів та інших самоврядних органів обох держав. Польський досвід у реформуванні місцевого самоврядування надзвичайно корисний для України, відзначив голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига. Разом з тим, підкреслив Богдан Борусевич: «Передовсім місцеве самоврядування повинно мати власні кошти».

Володимир Литвин у своєму виступі висловив задоволення можливістю бути на цьому святі, адже, за його словами, Україну і Польщу поєднує тисячолітнє добросусідство і співпраця. Він зазначив, що багато українців мешкають у Польщі, як і етнічні поляки - в Україні, вони мають споконвічне право жити, творити, переживати різні події. При цьому він зауважив, що в історії були різні сторінки, але людська пам´ять залишає лише те, що возвеличує і надихає. В.Литвин висловився за те, щоб культура і духовність завжди були затребуваними. Голова Верховної Ради також висловив переконання, що Україна і Польща сьогодні зобов´язані спільно будувати єдину Європу. Від поєднання спільних зусиль багато залежить, а особливо те, якою буде Європа, наскільки вона буде перспективною і передбачуваною. Висловив сподівання, що Польща і надалі підтримуватиме євроустремління України.

 У Вінниці відзначили ювілейний Х День Полонії Микола Джига повідомив: «На сьогоднішній день реалізується біля 180 партнерських контактів про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво територіальних громад області та Сьвєнтокшиського, Лодзинського, Великопольського, Малопольського, Мазовецького, Поморського, Опольського, Вармінсько-Мазурського і Підкарпатського воєводств Республіки Польща». Нову сторінку у відносинах Хмільницького району та Тарновського повіту Малопольського воєводства сьогодні відкрили шляхом підписання протоколу намірів про співробітництво.

У подарунок на згадку про вінницький край Маршалок отримав набір зі скатертини та 12 серветок, оздоблених традиційною подільською вишивкою.

У рамках перебування у Вінниці Маршалок Сенату Республіки Польща Богдан Борусевич взяв участь у церемонії покладання квітів до пам’ятної дошки Ю.Пілсудському, відкритті виставки, присвяченої Сенатору Йоахимові Волошиновському та гала-концерті з нагоди святкування Всесвітнього Дня Полонії і поляків, що проживають за кордоном. А також зустрівся з представниками польської діаспори в Україні та представниками польських діаспор інших держав.


Переглядів: 5149
Поширень: 0