Уряд України виділив кошти для порятунку та профілактики забальзамованого тіло хірурга-анатома, основоположника військово-польової хірургії Миколи Пирогова, чий прах 130 років спочиває в Микільській церкві-некрополі у Вінниці. "На проведення необхідних робіт Міністерство економіки перерахувало 192 тис гривень / 24 тис доларів /", - повідомили у Вінницькій обласній адміністрації.

Профілактичними та відновними роботами будуть займатися фахівці московського Центру біологічних структур НДІ "Вілар" при мавзолеї В. І. Леніна. Ще 6 років тому вони повідомляли владі України про необхідність проведення таких заходів, але кошти не виділялися. Не знайшлися вони і до 200-літнього ювілею від дня народження хірурга, яке відзначалося восени минулого року.

Великий хірург помер 23 листопада 1881 року в селі Вишня, яка сьогодні є частиною міста Вінниця. Його тіло було забальзамоване його лікуючим лікарем Виводцевим з використанням розробленого самим Пироговим методом. Однак наприкінці 1920-х років в склепі побували грабіжники, які пошкодили кришку саркофага. Під час Великої Вітчизняної війни при відступі радянських військ саркофаг з тілом Пирогова був заритий у землю, при цьому вдруге пошкоджений, що призвело до пошкодження останків, згодом підданих реставрації та повторного бальзамування.

Микола Пирогов зробив великі відкриття, які стали переломними в історії медицини. Ним були введені в хірургію не тільки нові методики операцій, але й використання ефірного наркозу, гіпсових та крохмальних пов\'язок. Саме він стояв біля витоків створення громади сестер милосердя.

Пирогов був головним військово-польовим хірургом обложеного англо-французькими військами Севастополя під час Кримської війни 1854-1855 рр., працював на Кавказі в 1847 р в ході військових дій.

За видатні заслуги лікаря Верховний синод Російської православної церкви дав дозвіл сім\'ї на бальзамування його тіла.


Переглядів: 3552
Поширень: 0