У Вінниці розпочав роботу дводенний семінар з обміну досвідом по організації роботи апаратів адміністративних судів. У семінарі беруть участь судді та працівники апаратів Вінницького апеляційного та окружного адміністративних судів, делегації Одеського та Київського окружних адміністративних судів.

«Цей захід покликаний допомогти налагодженню тісних професійних зв’язків між нашими судами та дати можливість поділитись тими передовими досягненнями у організації судочинства, котрі вже втілені, працюють та довели свою ефективність у Вінниці. Основним завданням адміністративного судочинства як виду правосуддя є здійснення захисту прав, свобод та законних інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб’єктів владних повноважень. Саме тому суддівський корпус та працівники апаратів Вінницького окружного та апеляційного адміністративних судів запровадили цілу низку позитивних та зручних для пересічних громадян новацій та моделей, спрямованих на підвищення ефективності судочинства» , - зазначив у своєму вступному слові голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин.

Свентух, Кузьмишин, Глуханчук

За його словами, діяльність Вінницьких адмінсудів чітко орієнтована на бездоганну організацію роботи, ефективний розподіл функціональних обов’язків між співробітниками, забезпечення зручного для відвідувачів режиму прийому та організації судових засідань. Цьому сприяє постійна робота з утвердження основних принципів судочинства, а саме: відкритості та доступності суду для суспільства, удосконалення кадрового менеджменту, запровадження у системі судочинства альтернативних методів вирішення спорів – медіації, налагодження ефективної співпраці зі ЗМІ, підвищення рівня правової культури населення тощо.

Учасники семінару мали можливість ознайомитись із методикою організації роботи апарату суду, втіленою у Вінницькому окружному адмінсуді. Гостям із Києва та Одеси було продемонстровано усі можливості автоматизованої системи «Діловодство», представлено механізм процесу реплікації – створення електронної бази даних копій процесуальних рішень, особливості ведення статистичного обліку у справах конкретних категорій. З метою полегшення доступу громадян до інформації про рух справ та час їх розгляду, у фойє Будинку адміністративних судів розміщено інформаційні кіоски окружного та апеляційного адмінсудів, значну частину інформації відвідувачі можуть знайти і на їхніх офіційних веб-сайтах.

«Якість судових рішень Вінницького окружного адміністративного суду контролює «Група якості», до складу якої входять судді окружного суду, її завдання перевіряти чи відповідають судові рішення таким загальним вимогам, як: повнота, зрозумілість, безальтернативність та справедливість. Цей досвід було запозичено у Німецьких колег ще за часів головування у окружному суді Віталія Кузьмишина», - зазначив в.о. голови Вінницького окружного адмінсуду Віталій Свентух.

У свою чергу, голова Одеського окружного адміністративного суду Олег Глуханчук від імені усіх присутніх подякував організаторам семінару: «Мені дуже приємно сьогодні знаходитись на Вінницькій землі у такій теплій та дружній атмосфері. Ми багато чули про новаторства наших вінницьких колег. Не даремно Вінницький окружний адміністративний суд став піонером серед судів адміністративної юстиції в Україні. І не даремно свого часу його очолював теперішній голова Вінницького апеляційного адмінсуду Віталій Кузьмишин. Ви пройшли великий шлях, маєте доволі цікаві напрацювання і зараз я реально бачу, що подібний обмін досвідом покликаний принести користь як кожному окремому адміністративному суду, так і адмінюстиції у цілому. Переважну більшість побаченого у вас одразу після повернення ми запроваджуватимемо в Одесі».

Присутні на зібранні погодились із важливістю подібних зустрічей та необхідністю їх регулярного проведення. Даний семінар триватиме у Вінниці 14 - 15 липня 2011 року.


Переглядів: 6031
Поширень: 0