МОЗ опублікував список з 326 ліків, реклама яких заборонена.

Зокрема, це ліки, що викликають звикання, що містять наркотичні та психотропні речовини, призначені для лікування дітей віком до 12 років, а також для прийому під час вагітності та лактації.

Крім того, до переліку потрапили препарати для лікування туберкульозу, венеричних захворювань, надзвичайно небезпечних інфекційних захворювань, ВІЛ/СНІДу, раку, хронічного безсоння, цукрового діабету, ожиріння, еректильної дисфункції.

Так в у переліку опинилися популярні АЦЦ, "Корвалол", "Парацетамол" та "Солпадеін".

"З 326 ліків, заборонених до реклами, більше 100 вироблено в Україні. Із великих виробників обмеження торкнуться компанії "Фармак" (у списку 14 її препаратів), групи компаній "Здоров\'я" (12) і "Дарниці" (6)", - пише видання.

"Із зарубіжних компаній це GlaxoSmithKline (GSK). Наприклад, під заборону потрапив його препарат "Солпадеін", один з лідерів у групі анальгетиків", - зазначив менеджер в одній із фармкомпаній.

Депутат від Партії регіонів Тетяна Бахтєєва заявила, що список ще буде доповнюватися. За її словами, в нього, зокрема, увійдуть такі популярні ліки, як "Ессенціале", "Но-шпа" (виробник Sanofi-Aventis) і "Мезим" (виробник Berlin-Сhemie).

"Їхні продажі досягають мільярдів гривень, а споживання ніяк не контролюється. В той же час внести їх до списку рецептурних ми не можемо – країна величезна, і не в кожного жителя, особливо в селах, є можливість йти до лікаря з будь-яким нездужанням", - зазначає Бахтеєва.

Фармацевтичні компанії, що входять в "Європейську бізнес асоціацію", раніше піддали законопроект критиці, пише газета.

Вони зазначали, що вважають недоцільним забороняти рекламу ліків, які містять наркотичні та психотропні речовини в дуже малій кількості, яка не несе загрози здоров\'ю пацієнта. Реклама лікарських засобів безрецептурної групи дозволена в більшості країн ЄС і у всіх країнах СНД.



Переглядів: 4419
Поширень: 0