Ці питання перебувають під постійною увагою Уповноваженого з прав людини доручив своїм представникам ознайомитись з ходом реформи, зокрема, на території Вінниччини, а саме з доступом дітей до надання медичних послуг, рівнем та якістю їх надання.

У рамках свого дводенного візиту представник Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина зустрілась з заступником голови облдержадміністрації Любов’ю Спірідоновою та керівниками управлінь з питань охорони здоров’я області і міста Вінниці.

Як повідомила А. Філіпішина, створений окремий структурний підрозділ із захисту прав дитини. Метою візиту є здійснення моніторингу медичних закладів Вінницької області щодо забезпечення права дітей на охорону здоров’я. У плані робочого візиту передбачено відвідання лікарняних закладах трьох районів: Шаргородського, Тульчинського та Немирівського.

«Це початковий етап низки моніторингових візитів в напрямку захисту прав дитини – зауважила А. Філіпішина. І вони починаються насамперед з галузі охорони здоров’я, де відбувається кардинальне реформування. Вінницька область є першою у просуванні принципів, які закладені у пілотному проекті. Насамперед ознайомимось із послугами, які надаються дітям у сільській місцевості. Адже ця категорія дітей України за різними дослідженнями є найменш захищеною з точки зору досяжності до абсолютно різних видів послуг, втому числі й охорони здоров’я. В ході моніторингу буде оцінюватись діяльність лікувальних закладів за окремими показниками, які затверджені відповідним наказом Міністерства охорони здоров’я України. Ми будемо вибірково досліджувати лікарські установи, які надають первинну медичну допомогу. Буде звертатись увага на стан доріг, якість, своєчасність надання медичних послуг. Спілкуватимемось з населенням та головами сільських рад. В результаті дамо поради, рекомендації та зауваження, спрямовані на покращення ситуації».

За словами Любові Спірідонової, у районах області є багато позитивних здобутків. Вже розділені рівні надання первинної медичної допомоги. Другий рівень практично завжди працював за рахунок первинного. Від лікарських амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів все перейшло до першого рівня.

В процесі реформування 35 % коштів перейшло на первинну ланку і це приносить позитивні результати. На даний час ці установи переобладнані, вирішено питання з гарячою водою і технічними вузлами. Все приведено в належний стан відповідно до вимог. У Вінниці болісніше проходили зміни – зазначила Любов Михайлівна. Адже за один день прийшлось змінити систему обслуговування і розділити рівні надання медичних послуг. На даний час ситуація повністю стабілізувалась. Що стосується дітей, то у Вінницькій області їх 300 тисяч.

З 2011 року за кошти обласного бюджету розпочалась підготовка сімейних лікарів, переважна більшість яких буде педіатрами і терапевтами. До центрів первинної медико-санітарної допомоги уже прикріплено 98% населення.

Також, завдяки реформуванню в області на 95% перекривається проблема з транспортом. За кошти надані на реформування медицини буде закуплено для сільської місцевості 157 автомобілів марки «Нива» та 70 «Ланосів». Наразі лікарні вже отримали 40 автомобілів швидкої допомоги. В минулому році було придбано 67 машин для сільської медицини.

Планується придбання скутерів для фельдшерів. Диспетчерські пункти та машини будуть оснащені сучасними навігаційними системами. Щоб зменшити радіус і пришвидшити обслуговування створюються пункти тимчасового базування автомобілів швидкої допомоги.



Переглядів: 4780
Поширень: 0