На грип щороку хворіє майже шоста частина населення земної кулі. Внутрішньоклітинний паразит, яким є вірус грипу, призводить до значної інтоксикації організму. При захворюванні найбільше вражається дихальна система, але ускладнення можуть бути на усі органи та системи людського тіла. Грип та гострі респіраторні вірусні інфекції є одними з наймасовіших хвороб.

Торік протягом холодного періоду року на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції офіційно хворіло майже 112 тис. вінничан. І це тільки ті хворі, які звернулися за допомогою до лікарів. За минулорічний епідемічний сезон було зареєстровано дві хвилі, одна з яких припала саме на грудень місяць. Цьогоріч у грудні такої проблеми немає. Адже поширенню хвороб сприяють нестійкі погодні умови, чого наразі немає. Сьогодні погода у Вінниці стабілізувалася і протягом наступного тижня будуть спостерігатися стійкі морози. Однак, до настання епідемічного сезону варто подумати про профілактику.

Певні методи профілактики підвищать опірні сили організму та не дозволять захворіти на грип та інші респіраторні захворювання. Ефективними є наступні методи профілактики: повноцінне харчування з включенням вітамінів у природному вигляді, загартовування і вживання тонізуючо-модулюючих та препаратів цілеспрямованої імуностимулюючої дії. Більш конкретні рекомендації та схеми профілактики і лікування надає сімейний лікар, який враховує особливості стану здоров’я людини.

Якщо ж хвороби все таки не вдалося уникнути, лікарі рекомендують: температуру до 38 °С збивати не потрібно. Адже саме при такій температурі виробляється імунний інтерферон, який є першим фактором знищення вірусної інфекції. Якщо в родині є хворий на грип, його необхідно ізолювати на 7 днів, виділивши окремий рушник та посуд. Доглядати за хворим рекомендовано тільки у марлевій масці, яку необхідно змінювати кожні 2-3 години. А в приміщенні регулярно проводити вологе прибирання та провітрювання. Оптимальні параметри повітря в приміщенні – температура близько 20°С, вологість 50-70%. Загалом слід пам’ятати, якщо у хворого лихоманить, то йому потрібно дати жарознижуючі ліки та негайно викликати сімейного лікаря додому. До приходу лікаря давати багато пити (сік, негазована вода, морс, компот тощо). Лікарі застерігають, що не слід займатися самолікуванням, відповідне медикаментозне лікування хворому призначає тільки лікар.



Переглядів: 3156
Поширень: 0