Комп\'ютерна томографія - це сучасний метод діагностики, який дозволяє отримати чітке пошарове зображення всіх органів і тканин у будь-якій проекції. У міському діагностичному центрі комп\'ютерна томографія проводиться на 16-зрізовому комп\'ютерному томографі, який дозволяє виконати дослідження будь-якої ділянки тіла з інтервалом 1мм.

Показання до дослідження:

Питання визначення показань до призначення комп\'ютерної томографії є принциповим, оскільки область застосування КТ обширна, можливості її великі. Показання до проведення комп\'ютерної томографії узгоджуються в кожному конкретному випадку з лікарем-рентгенологом. Основним завданням КТ є виявлення патологічних утворень практично у всіх анатомічних структурах, проведення диференційної діагностики, а також визначення поширеності процесу. Велика кількість наших досліджень супроводжується введенням рентгеноконтрастних йодовмісних препаратів. Показання та протипоказання до введення контрасту також визначає лікар-рентгенолог.

Протипоказання до проведення КТ:

Враховуючи наявність опромінення, небажано проведення КТ:

  • у період вагітності,
  • у період лактації,
  • дітям до 15 років.

Протипоказання до внутрішньовенного введення контрастного препарату:

  •  алергічні реакції на йод та йодовмісні речовини,
  • виражена ниркова недостатність.

Як підготуватися до КТ дослідження з в/в контрастуванням?

Комп\'ютерна томографія не вимагає спеціальної підготовки. Останнє вживання їжі повинне бути за 2-4 години до дослідження, протягом цього часу не пити каву, міцний чай, не курити.

Із собою необхідно мати всю медичну документацію, що відноситься до зони інтересу: дані попередніх досліджень (УЗД, МРТ, СКТ), післяопераційні виписки і направлення на дослідження. Ця інформація потрібна лікарю до проведення діагностичної процедури.

Попередня підготовка включає не їсти за дві години до обстеження. За добу до обстеження бажано вживати велику кількість рідини. Внутрішньовенне введення дає можливість вивчати перфузію контрасту по тканинах, тобто визначення обсягу і швидкості проходження контрастної речовини тканинами, а оскільки нормальна і патологічна тканини, як правило, відрізняються за цим показником, це дає можливість віддеференціювати одну від іншої тканини, навіть якщо при нативному дослідженні ці тканини були однієї щільності і абсолютно не відрізнялися одна від одної.

Так, при СКТ головного мозку добре вдається візуалізувати судинні мальформації, метастази, первинні пухлини головного мозку, диференціювати абсцеси від ішемічних інсультів. У деяких випадках СКТ з в/в контрастним підсиленням володіє 100% специфічністю, наприклад, при менінгіомах, які значно контрастуються.

При дослідженні органів грудної порожнини контрастування дозволяє більш детально вивчити структури середостіння, м’якотканинні утворення легень і грудної стінки, судинні мальформації.

При СКТ органів черевної порожнини висока специфічність досягається при дослідженні нирок, печінки, підшлункової залози, наднирників, додаткових утворень зачеревного простору, це, перш за все, диференціальна діагностика між пухлинами та запальними процесами, аномаліями розвитку.

Саме у міському діагностичному центрі можна пройти діагностичне обстеження на сучасному медичному обладнанні.

Звертайтесь до нас у зручний для вас час із 9:00 до 18:00 щоденно та з 9:00 до 15:00 у суботу за адресою: м.Вінниця, вул.Київська, 68, перший поверх "Діагностичний центр". Довідки та попередній запис за телефонами: (0432) 66-55-77; 53-69-91; 60-32-91; (094) 905-02-91.

Лікар-рентгенолог вищої категорії Тетяна Іонівна Вінніченко



Переглядів: 52862
Поширень: 0