Кожна людина після 40 років має більш уважно ставитися до свого здоров’я. Люди цієї вікової категорії знаходяться у так званій групі ризику щодо виявлення серцево-судинних хвороб. На сьогоднішній день, за даними медичної статистики, кількість вінничан, які мають гострі порушення мозкового кровообігу та гострий інфаркт міокарда, зростає. Кожен третій випадок звернень до лікувально-профілактичних закладів обласного центру – саме серцево-судинні захворювання, які посідають перше місце в структурі загальної захворюваності. Так, зокрема, лише у 2012 році зафіксовано 394 випадки гострого інфаркту міокарда, ще понад 800 вінничан лікувались на базі міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги від порушення мозкового кровообігу.

Для того, аби знизити негативні наслідки хвороб, слід систематично проходити медичне обстеження, а після досягнення 40-річного віку ще й обов’язково пройти ангіографію судин. Таке рентгенологічне дослідження артерій, судин і лімфатичних шляхів дозволяє визначити місце звуження або закупорки, наявність внутрішньої кровотечі тощо.

За інформацією заступника директора департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Надії Марусяк, минулого року завдяки вчасному діагностуванню уражень головного мозку рівень смертності від інсульту у хворих працездатного віку зменшився у 1,4 рази у порівнянні з 2011 роком. «На сьогоднішній день у місті досить потужно працює відділення для хворих на гострі цереброваскулярні захворювання з відповідними умовами лікування на базі міської лікарні швидкої допомоги, що дало можливість пролікувати 804 хворих з інсультами та провести більше 20 оперативних втручань, - говорить Надія Марусяк. – Також завдяки сучасному обладнанню у міському діагностичному центрі з’явилась можливість своєчасної діагностики уражень головного мозку. Окрім цього, минулого року на базі кардіохірургічного рентгенопераційного блоку було проведено 436 внутрішньо-судинних втручань (коронарографій, стентування тощо), які дозволили зменшити показник смертності від інфаркту міокарда в 1,6 рази у порівнянні з 2007 роком, а в працездатному віці – в 2,0 рази».

Лікарі вважають, що у будь-якому віці майже 80% летальних випадків від серцево-судинних захворювань можна попередити. Для цього слід більше вживати «живих» вітамінів (овочі, фрукти), повноцінно харчуватися, зменшити споживання солі, вести здоровий образ життя, контролювати артеріальний тиск та займатися фізичними вправами або ж ходити пішки. Окрім цього, слід регулярно проходити медичні огляди, а у віці 40-45 років необхідно пройти ангіографічне обстеження судин. В разі «тривожних сигналів» варто обов’язково пройти повний курс лікування під наглядом фахівця, а не займатись самолікуванням.



Переглядів: 4446
Поширень: 0