Незабаром на базі Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф буде створено диспетчерську, яка дозволить всі підстанції швидкої допомоги області ввести в єдину систему. Це дасть можливість скасувати кордони обслуговування кожної з підстанцій та забезпечить максимально швидкий доїзд до хворого машини, яка знаходитиметься найближче до пункту виклику. У листопаді розпочнеться монтаж обладнання, і до кінця року диспетчерська вже почне працювати в тестовому режимі.

З нового року всі підстанції швидкої допомоги області буде об’єднано в єдину систему

Сьогодні голова Вінницької ОДА Іван Мовчан та Вінницький міський голова Володимир Гройсман відвідали вінницьку Станцію швидкої допомоги. Вже найближчим часом разом з ще п’ятьма станціями області вона увійде у єдину систему відповідно до прийнятого Верховною Радою у 2012 році Закону України «Про екстрену медичну допомогу». «На сьогоднішній день ми маємо шість таких центрів по області, а до недавнього часу їх було всього два: у Вінниці та Жмеринці, - зауважує Іван Мовчан. - Найближчим часом ми відкриємо Центр медицини катастроф і комплекс буде повністю сформований».

З нового року всі підстанції швидкої допомоги області буде об’єднано в єдину систему

Кожну з машин швидкої допомоги буде обладнано GPS-навігацією і диспетчер з єдиного диспетчерського пункту зможе відслідковувати їх рух. Тому на виклик буде направлятися виїзна бригада, яка територіально буде найближчою до хворого. Найбільшу проблему з викликом швидкої зараз відчувають мешканці саме районів, адже часто вони не знають, у який саме райцентр необхідно телефонувати, щоб викликати бригаду. Завдяки єдиній системі всі канали будуть підведені до диспетчерської служби і, телефонуючи на номер 103, людині не потрібно буде перейматися цим питанням.

Закупівля та монтаж обладнання на базі Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф здійснюватиметься за державні кошти. Наразі на рівні держави проходять тендерні процедури, і вже у листопаді розпочнеться його установка, яка займе близько 2 місяців. Після чого у тестовому режимі система вже має запрацювати.

З нового року всі підстанції швидкої допомоги області буде об’єднано в єдину систему

«Швидка допомога буде концентруватися на екстрених важких випадках. І медики мають бути «озброєні» по останньому слову техніки, - каже міський голова Володимир Гройсман. – Колектив вінницької станції швидкої медичної допомоги є досить потужним, і за останні роки ми спільно відпрацювали системну роботу. І навіть не маючи GPS-пристроїв, чітко знаємо, за який час доїжджає машина до хворого. У нас є велика кількість каналів зв’язку. За останній час жодного звернення з точки зору проблем по роботі швидкої немає».

З нового року всі підстанції швидкої допомоги області буде об’єднано в єдину систему

Найвагомішою проблемою швидкої допомоги, про яку зазначають керівники області та міста, на сьогоднішній день є забезпечення транспортом. Але на 2013-й рік у держбюджеті на Вінницьку область передбачено 26 млн. грн., і медики сподіваються, що до кінця року для підстанцій швидкої буде закуплено не менше 40 сучасних автомобілів. Нова техніка буде перерозподілена між усіма підстанціями регіону відповідно до їх навантаження. Ще одну машину мають цьогоріч закупити для вінницької Станції швидкої допомоги за кошти обласного бюджету.

Для довідки:

Вінницька Станція швидкої допомоги була створена 69 років тому. На сьогоднішній день має 26 бригад. У будні дні приймає близько 230 викликів, у вихідні – 320. Медикаментами та витратними матеріалами забезпечена повністю. За 9 місяців 2013 року доїзд машин швидкої до вінничан в межах 10 хв. складає 80,3 % від кількості усіх викликів.



Переглядів: 8033
Поширень: 0