головний лікар вінницького обласного клінічного шкір-венерологічного диспансеру Сергій Бєльц, д.м.н., завідувач кафедри шкір венерологічних хвороб ВНМУ ім. Пирогова Сергій Бондар та головний лікар клініки «Фармоза», дерматолог Наталя Сачук

Розпочинаючи прес-конференцію Сергій Бєльц поінформував, що для визначення оптимального методу лікування псоріазу необхідно провести консультацію у фахівця дерматологічної клініки, який на підставі скарг пацієнта, форми хвороби та її перебігу зможе підібрати індивідуальну програму лікування.

В свою чергу Сергій Бондар зауважив, що попередження важких наслідків псоріазу й інвалідності залежить від своєчасного та адекватного лікування, метою якого є досягнення ремісії хвороби. Для лікування псоріазу у всьому світі широко застосовується метод вузькосмугової фототерапії, який полягає в дії на шкіру ультрафіолету з довжиною хвилі 311нм. Цей ультрафіолет чинить протизапальну, імуномодулюючу, протисвербіжну дію.

Як повідомив Сергій Бєльц, в 2010 році було підготовлено проект концепції Державної цільової програми лікування хворих на псоріаз (у тому числі з тяжким перебігом) та псоріатичний артрит на період до 2015 року. Подібні ініціативи ввійшли до проекту частини «Псоріаз» Загальнодержавної програми «Здоров\'я – 2020: український вимір». Дана програма має на меті поступово постачати в усі регіони обладнання для фототерапії, а також забезпечити хворих на псоріаз дороговартісними препаратами для системної терапії. Очікується, що фінансування цієї програми з державного бюджету надійде вже наступного року.

За його словами, наразі триває моніторинг та збір статистичних даних, що дасть можливість створити реєстр хворих на псоріаз в області, а згодом отримати необхідне фінансування. Так, лише одна ампула з курсу профілактики та лікування псоріазу коштує 8 тис. грн. На сьогоднішній день область налічує 5 600 тис. вінничан, що зіткнулися з цією хворобою, 342 з яких – важкохворі.


Переглядів: 4155
Поширень: 0