Про це йшлося на прес-конференції, яка відбулася на базі Вінницького обласного клінічного високоспецалізованого ендокринологічного центру 25 березня.

Організаторами заходу виступили обласна державна адміністрація, обласна рада, департамент охорони здоров’я та курортів ОДА, ВГО «Українська діабетична федерація», Інститут ендокринології та обміну речовин імені В.П. Комісаренка, а також Вінницький обласний клінічний високоспецалізований ендокринологічний центр.

Розпочинаючи захід, голова облдержадміністрації Анатолій Олійник зазначив: «Я цілком впевнений, що проект «Бачити барвистий світ» не лише надасть необхідну допомогу вінничанам, але й стане прикладом для інших областей. Адже це новий підхід у питанні діагностування ускладнень зору у людей із діабетом. Мені приємно, що саме Вінницька область є пілотним регіоном, який першим на практиці перевірить ефективність мобільної лабораторії та стане фундаментом для подальшого використання даного підходу у діагностування проблем із зором».

Під час заходу було презентовано мобільну лабораторію, в якій можуть пройти діагностику пацієнти із діабетом. Унікальність мобільної лабораторії полягає в тому, що не пацієнт змушений шукати можливості перевірити свій зір, а лабораторія дістанеться пацієнтів у найвіддаленіших районах України.

Довідково:

В Україні понад 1 300 000 пацієнтів із діабетом. Одним із наслідків протікання хвороби є погіршення зору та його поступова втрата, ризик якої у пацієнтів із діабетом у 25 разів вище, ніж у здорових людей. Як наслідок - більше 80% інвалідів із проблемами зору в Україні – це пацієнти із діабетом. Цей відсоток постійно зростає, а в більшості регіонів країни відсутня будь-яка технологічна база для того, щоб виявити проблеми із зором у таких пацієнтів. Відсутність можливості раннього виявлення проблеми фактично прирікають сотні тисяч українців на поступову втрату зору. Для того, щоб протидіяти цій ситуації, пацієнтські громадські організації разом із державною владою ініціювали загальноукраїнський проект «Бачити барвистий світ».



Переглядів: 3647
Поширень: 0