Торік у Вінниці вдвічі зросла кількість людей, які зробили щеплення проти грипу. За осінньо-зимовий період жодного разу не був перевищений епідпоріг по показних захворюваності на цю недугу. Крім того, у минулому році майже в чотири рази знизилася захворюваність серед вінничан на кашлюк і вдвічі – на краснуху Зменшилася і кількість відмов від щеплень, проте ця проблема залишається суттєвою і потребує значної уваги, переконаний головний державний санітарний лікар міста Вінниці Олександр Сорочан.

Щорічно на інфекційні хвороби, від яких можна робити щеплення, хворіє близько 700 вінничан. Кожного року профілактичними щепленнями охоплюється близько 70% жителів міста. Одним із вирішальних чинників зниження захворюваності на різні інфекції є достатній рівень так званого «колективного імунітету». Проте його рівень проти деяких інфекцій у Вінниці недостатній. Так, захищеними до дифтерії є лише 95% осіб, краснухи – 83%, кору – 82%. Головний державний санітарний лікар м. Вінниці Олександр Сорочан зазначає, що у місті в минулому році епідемічна ситуація по інфекціях, проти яких можна робити щеплення, була нестабільною. Так, зросла захворюваність на кір, епідпаротит. В той же час майже в чотири рази знизилася захворюваність на кашлюк і вдвічі – на краснуху.

У порівнянні з минулими роками забезпеченість лікувально-профілактичних закладів вакцинами покращилася. Разом з тим, надходження вакцин протягом 2012- 2013 років було неритмічним, а деякі вакцини тривалий час перебували на карантині. Тому, як каже Олександр Сорочан, через ряд об’єктивних причин сьогодні говорити про достатнє охоплення щепленнями не можна. Наприклад, обсяги вакцинації проти дифтерії, правця, кашлюку у дітей першого року життя виконані у 2013 році на 56%, протитуберкульозною вакциною – на 58%.

Важливою складовою недоохоплення дітей профілактичними щепленнями є відмови від щеплень. У порівнянні з попередніми роками кількість відмов дещо зменшилася. Проте ця проблема залишається суттєвою. «Нині існує багато протиріч щодо безпечності та доречності проведення специфічної імунопрофілактики. На думку більшості спеціалістів, - педіатрів, імунологів, алергологів, - щеплення якісною вакциною здоровій на момент вакцинації дитини, яке проведене кваліфікованим медичним персоналом відповідно до встановлених правил, є цілком доцільним і безпечним. І навпаки, повна відмова від щеплень внаслідок батьківської чи лікарської некомпетентності в подальшому призводить до важкого перебігу інфекцій в дорослому віці з розвитком ускладнень з боку різних органів і систем», – каже головний державний санітарний лікар м. Вінниці Олександр Сорочан.

Щодо щеплень від грипу, то в минулому році у Вінниці кількість вакцинованих склала вдвічі більше в порівнянні з попередніми роками. У минулому році на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції захворіло 107 тисяч вінничан, з них 74 тисячі – діти. «Витрати на імунопрофілактику в десятки разів менші від витрат на лікування інфекційного захворювання. В основному на території міста забезпечено виконання заходів міської програми з імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2012-2015 роки. За осінньо-зимовий період жодного разу не був перевищений епідпоріг щодо захворювання на грип», – зауважив Олександр Сорочан, звітуючи по виконанню програми на черговому засіданні виконкому міської ради.

«На мою думку, дуже важливо й надалі проводити роз’яснювальну роботу серед мешканців нашого міста про важливість щеплень. Адже ми бачимо, що це досить серйозна проблема, і над нею потрібно працювати. Також потрібно акцентувати увагу на питанні забезпеченості імунобіологічними препаратами, щоб у цьому відношенні у Вінниці не виникало збоїв», – вважає в.о. міського голови, секретар міської ради Сергій Моргунов.



Переглядів: 3129
Поширень: 0