Хоча, поки національної стратегії та порад не розроблено, варто бути готовим і знати, що робити.

Свинячий грип – хвороба не смертельна, і якщо вчасно почати лікування, то можна уникнути й ускладнень.

Світлана Доан, заступник директора Інституту епідеміології АМНУ: "За нашими даними, інфекція відповідає класичному грипу. Потрібно більше уваги приділяти людям, які мають такі хронічні соматичні захворювання як серцева недостатність, хронічна захворюваність легенів, у них перебіг цього захворювання може бути складнішим".

Уся інформація з профілактики є на офіційному сайті Міністерства охорони здоров`я. Тож щоб не захворіти, необхідно уникати тісного контакту з людьми, у яких хворобливий вигляд, підвищена температура й кашель. Ретельно та часто мити руки з милом. Дотримуватися здорового способу життя - достатньо спати, вживати багату на поживні речовини їжу та залишатися фізично активним.

Симптоматика свинячого грипу фактично нічим не відрізняється від звичайного, тож якщо ви почали пчихати, кашляти, піднялася температура, болить горло і голова, то сидіть вдома, пийте багато рідини, прикривайте свій рот і ніс одноразовими хусточками, коли кашляєте й чхаєте, а використані носовички викидайте, мийте руки. І викличте лікаря.

Щодо ліків. Проти грипу є дві групи противірусних медикаментів - адамантани та інгібітори нейрамінідази грипу. Для лікування свинячого підходить остання – а саме "Озелтамівір" і "Занамівір". Велика небезпека пандемії в дефіциті цих препаратів. Раніше їх треба було замовляти в закордонних виробників. Але саме "Занамівір" почали випускати в Україні, тому боятися, що їх не вистачить навіть на 30% хворого населення, не треба.

Юрій Суботін, директор Українського медичного союзу: "На сьогодні пандемія вже розгорнулася, ми маємо бути готові до того, щоб забезпечити населення тими ліками, які реально допомагають в умовах розгорнутого грипу".

Вакцини проти свинячого грипу не буде ще близько півроку. Її розробляють. Свинину їсти можна - при тепловій обробці понад 70 градусів – вірус грипу гине.


Переглядів: 5124
Поширень: 0