Сьогодні до вінницької міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, яка є однією з кращих в Україні по своє​му профілю, щодоби звертається до 160 хворих з Вінниці та області. Кожного дня як важкохворі госпіталізується біля 60 пацієнтів. За словами головного лікаря МКЛ ШМД Олександра Фоміна, останнім часом все частішає кількість хворих, які поступають в дуже важкому стані через запущеність хвороби та «затягуванням» з плановими операціями.

Міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги сьогодні надає хворим термінову та невідкладну допомогу переважно хірургічного профілю. Однак, як каже головний лікар мед закладу, доводиться надавати і ургентну терапевтичну або неврологічну допомогу, приймати хворих з торакальною травмою. «Доводиться бути готовими до лікування хворих з інфарктом міокарда, гінекологічними і важкими ендокринними захворюваннями, туберкульозом, сифілісом, інфекційними гепатитами, ботулізмом, стовбняком і гострими алкогольними отруєннями, - розповідає Олександр Фомін. - Оцінюючи показники роботи лікарні, ми не можемо орієнтуватися ні на міські, ні на обласні лікарні, а тільки на показники установ подібних до нашої. В Україні таких нараховується тринадцять. Сьогодні ми входимо в трійку кращих лікарень швидкої допомоги разом з подібними закладами Києва і Харкова».

Відсоток прооперованих хворих в лікарні швидкої медичної допомоги вищий, ніж у всіх інших лікарнях міста разом узятих. Важкість операцій значно вирізняється, тому що ці операції як правило ургентні, серед них часто зустрічаються непередбачувані по локалізації патології, багато різних по важкості травм. 80,6 % госпіталізованих складають пацієнти міста, майже кожен п’ятий – це мешканці області, і трохи більше 2 % поступили з інших областей та навіть інших країн. Щодоби, а лікарня працює цілодобово, по допомогу в лікарню звертається до 160 хворих, в той же час госпіталізується біля 60 важких пацієнтів. Зараз колектив лікарні не здивувати вогнепальними, мінно-вибуховими травмами та пошкодженнями від холодної зброї.

На лікування у стаціонар найбільший відсоток вінничан потрапляє з хворобами серцево-судинної системи, зокрема з інсультами, на другому місці - травми і отруєння, на третьому – хвороби органів травлення (в основному це гострий панкреатит), на четвертому – новоутворення.

Зі створенням у 2012 році при лікарні інсультного відділення значно зросла загальнолікарняна смертність. «В загальній структурі всіх померлих прослідковується ведуча патологія – це інсульти, до яких призводить гіпертонічна хвороба і це проблема не тільки Вінниці, а і всієї країни, - каже головний лікар. - Часто люди потрапляють в лікарню у вкрай важкому стані, коли зробити що-небудь вже практично неможливо». Проблемою є і те, підкреслює Олександр Фомін, що люди часто відкладають планові операції та лікування, і по допомогу звертаються вже тоді, коли врятувати їх дуже важко.



Переглядів: 4263
Поширень: 0