Минулого року у Вінниці народилося на 40 дітей більше, ніж попереднього. У значній мірі зростання кількості дітей пов’язано і з покращенням надання медичної допомоги недоношеним немовлятам та новонародженим з малою вагою. У перинатальному центрі на базі міської клінічної лікарні «Центр матері і дитини» минулого року виходили 108 таких діточок.

Народжуваність у Вінниці зберігається досить високою. Торік у пологових будинках народилося 4122 дітей, а це на чотири десятки більше пологів, ніж 2013-го. Однак лікарі фіксують і збільшення кількості передчасних пологів. Таким недоношеним малюкам та діткам, які народились з малою вагою, спеціалізовану допомогу надають у Центрі матері та дитини. У перинатальному центрі, створеному ще у 2008 році на базі цієї лікарні, виходжування новонароджених проходить у відділенні інтенсивної терапії недоношених та хворих новонароджених.

У відділення інтенсивної терапії реанімації новонароджених дітей на сьогодні створено чотири робочих місця. Вони повністю забезпечені сучасним як слідкуючим, так і реанімаційним обладнання. За словами директора департаменту охорони здоров’я Людмили Грабович, оскільки народження таких дітей останнім часом збільшилось у 1,2 рази, то найближчим часом виникне необхідність обладнання ще двох робочих місць для надання спеціалізованої медичної допомоги новонародженим з малою вагою тіла.

Протягом 2014 року перинатальним центром невідкладну медичну допомогу було надано 108 маловаговим новонародженим діткам (2013-го таких малюків було 75). Загалом спеціалісти перинатального центру виходжують недоношених діточок з вагою від 500 грамів до 2,5 кг та доношених, які мають певні розлади в стані здоров’я. Найменшим новонародженим, якого виходжували працівники перинатального центру, був хлопчик з вагою 430 грамів та зростом усього 17 см. Торік із 19 дітей, які народилися у ваговій категорії від 500 грамів до 1 кілограма вижило 14 діточок, а це 74%.



Переглядів: 4210
Поширень: 0