За п’ять місяців цього року вінничани стали менше хворіти на сальмонельоз. Був лише один випадок дизентерії. Загалом, щодо кишкових інфекцій, то вінничани здебільшого хворіють ними після вживання продуктів домашнього приготування та м’ясної продукції з ринку, а кількість випадків, пов’язаних з вживанням молока, сметани та сиру, - зменшилися. Про це йшлося вчора під час засідання виконкому міської ради.

Для профілактики гострих кишкових захворювань на території Вінниці постійно проводиться комплекс протиепідемічних заходів. Здійснюється постійний контроль за якістю води, яку п’ють вінничани. У 2014 році для хімічного аналізу було відібрано 308 проб води, результати дослідження яких відповідали санітарним нормам. У цьому році за зверненням фахівців Держсанепідслужби було відремонтовано 27 та проведено очистку 14 громадських криниць. У 2015 році згідно розробленого плану-графіку, ними проведено також 5 рейдів по боротьбі зі стихійною торгівлею спільно з органами внутрішніх справ.

«За даними моніторингу захворюваності населення м. Вінниці, гострі кишкові інфекції посідають одне з провідних місць в загальній структурі інфекційної захворюваності. Щорічно близько двох тисяч осіб звертаються по медичну допомогу з симптомами кишкових інфекцій. Всього за 5 місяців поточного року 699 вінничан перехворіли гострими кишковими інфекціями, групові випадки та спалахи кишкових інфекцій на території міста не реєструвалось. Як і в минулих роках, в структурі кишкових інфекцій превалюють гастроентероколіти», – каже головний санітарний лікар міста Ірина Односталко.

Протягом останніх років сезонність перестала відігравати велику роль у епідемічному процесі, як це було раніше. Приблизно однаковий рівень захворюваності кишковими інфекціями спостерігається щомісячно, навіть в холодну пору року. Як зазначила Ірина Односталко, збільшення кількості гастроентероколітів в зимово-весняний період пов\'язано з циркуляцією ротавірусної інфекції.

Найчастіше на гострі кишкові інфекції хворіють діти (у 90 % випадків). Більшість з яких не є відвідувачами садочків. Наразі захворюваність малят, які ходять до дитячих закладів, на рівні минулих років – за поточний період захворіло 109 хлопчиків та дівчаток. Випадки були розрізнені в часі і не пов’язані з перебуванням та харчуванням в садках. Всього в дитячих садочках при проведенні епіддосліджень фахівці служби відібрали 162 проби водогінної води, і всі вони відповідали санітарним нормам. Також не було виявлено носіїв інфекції.

Показники захворюваності людей на шигельоз протягом останніх років залишаються стабільно низькими. В місті реєструються поодинокі випадки дизентерії – до десяти за рік. За 5 місяців поточного року цей діагноз був встановлений лише в 1 випадку. За цей період знизився рівень захворюваності населення міста на сальмонельоз. Всього цією інфекцією перехворіла 21 людина, всі з них – дорослі.

Більшість людей хворіють на кишкові інфекції через вживання неякісної їжі. Здебільшого це продукти домашнього приготування (м’ясні страви та салати), м’ясна продукція з ринку, овочі, фрукти та цитрусові. Дещо зменшилась в порівнянні з минулим роком кількість людей, які пов’язують своє захворювання з вживанням молочної продукції як з ринку, так і з магазину.

«Основна причина виникнення кишкових інфекцій – неякісні їжа та вода. Ті, хто використовує воду з криниці, обов’язково повинні її прокип’ятити перед тим, як випити. Овочі та фрукти з ринку потрібно ретельно мити, не купувати продукти харчування у місцях, невстановлених для торгівлі, та з «землі». Вдома, продукти які швидко псуються, потрібно ставити в холодильник. Також дуже важливо мити руки перед їжею», – каже Ірина Односталко.



Переглядів: 3453
Поширень: 0