Законом впроваджуються численні пільги терміном до 2016 року, зокрема:

  • єдиний внесок на державне страхування у розмірі 36,76% від двох мінімальних зарплат
  • для фізичних осіб найманих працівників розмір цього внеску – 3,6% від двох мінімальних зарплат
  • податок на прибуток встановлено у розмірі 16% (зараз він становить 21%)
  • податок на прибуток для фізичних осіб, в т.ч. нерезидентів – 10% (зараз 15%)

Право на пільги матимуть ті підприємства ІТ-галузі, які погодяться взяти участь в експерименті та будуть внесені у загальнодержавний реєстр.

Минулого тижня, під час парламентських слухань цього закону, більшість депутатів схвально висловились щодо нього. Тепер залишаєтсья очікувати, коли його приймуть в цілому і він набуде чинності.

Авторами законопроекту є група народних депутатів, серед яких – Олег Царьов, Сергій Гриневецький, Віктор Янукович (молодший) та інші. Розробка цього закону почалася ще в березні 2011 року, а влітку його було подано на розгляд комітетів та Головного науково-експертного управління.

Нагадаємо, що окрім проголосованого в першому читанні закону, існує ще одна концепція щодо надання пільг українській ІТ-галузі. Мова йде про законопроект, розроблений віце-прем‘єром Сергієм Тігіпком, і який передбачав значно більші пільги, ніж в проголосованому сьогодні законі. Зокрема, 5% – податок на прибуток, 5% – податок на доходи фізосіб, і 5% – єдиний соціальний внесок. Проект закону пройшов узгодження, і нібито мав бути поданим до парламенту. Ймовірно, на етапі другого читання велика правок будуть запозичені саме з законопроекту Тігіпка.


Переглядів: 2541
Поширень: 0