Парламент Ісландії схвалив новий законопроект, у рамках якого пропонується створити інформаційний притулок у країні для сайтів, що публікують різного роду секретну інформацію у вільному доступі.

Ісландський законопроект став результатом ініціативи під назвою Icelandic Modern Media Initiative, яка була заснована Джоном Перрі Барлоу, відомим ІТ-гуру. Метою даного проекту є "пошук шляхів для зміцнення свободи вираження думок і свободи інформації в Ісландії, а також надання надійного захисту для джерел інформації та інформаторів".

Вона базується на ряді законів інших країн, таких як Швеція, в яких вважається злочином для журналіста розкривати джерело отриманої ним інформації.

"Ми можемо створити правову основу для того, щоб захистити вільне вираження думок, необхідне для проведення журналістських розслідувань та інших важливих публікацій. Хоча деякі країни забезпечують базові закони у цій сфері, в Ісландії є можливість побудувати міжнародно привабливий законодавчий пакет з кращих законів інших націй ", - сказано в описі ініціативи.

Одним з авторів ідеї виступив відомий сайт Wikileaks, що публікує різні секретні документи та компромат, коли його засновник Джуліан Ессенж заявив про це під час свого виступу на хакерській конференції в грудні 2009 року.

Сайт Wikileaks, в той же час, шукає підтримки для продовження своєї роботи, стикаючись з активною протидією з боку багатьох сил. Зокрема, в березні поточного року Wikileaks виклав у вільний доступ звіт контррозвідки США про цей ресурс та про його загрозу для деяких відомств країни. У документі розглядаються різні способи припинення роботи Wikileaks і зупинки публікації на сайті матеріалів, що компрометують уряд США.

Як відзначають аналітики, частково інтерес Ісландії в розвитку законів по захисту розповсюдження інформації в Мережі був викликаний банківською кризою в країні, в ході якої кілька великих ісландських банків втратили величезні кошти. Багато фахівців говорили про те, що в країні не вистачало публічної інформації про інвестиції, а банки завдавали дуже великого впливу на ісландські ЗМІ.


Переглядів: 2222
Поширень: 0