Засновник Apple Стів Джобс перервав свою відпустку через хворобу, щоб відкрити конференцію для розробників у Сан-Франциско. На ній він особисто представив нову розробку своєї компанії – онлайн-сервіс під назвою iCloud, а от п\'ятої версії iPhone на конференції не дочекалися.

Стів Джобс з\'явився на сцені під звуки відомого хіта Джеймса Брауна "I Feel Good", тим самим відповівши на можливі запитання про стан свого здоров\'я. Як повідомлялося, Джобс хворий на рак і два роки тому переніс операцію на печінці.

Головною подією конференції стала презентація iCloud - нового "хмарного" інтернет-сервісу.

iCloud являє центр зберігання цифрових даних для всіх пристроїв Apple, незалежно від того, працюють вони на Mac OS, ПК або iOS. Сервіс дозволяє відправляти контент з пристроїв (iPad, iPod, iPhone, etc.) на сервер Apple (який і називається Cloud) і передає без модему інформацію до всіх підключених до мережі девайсів. Служба iCloud інтегрується автоматично і є безкоштовною.

Хоча iCloud підтримує iOS, Mac і ПК, але має низку обмежень. Наприклад, існує альбом Photo Stream, в який автоматично потрапляють останні 1000 знімків і зберігаються в хмарній службі 30 днів, ця папка доступна на інших пристроях. Тобто, по суті, iCloud - це засіб автоматичної синхронізації даних, а не їхнього зберігання. Щодо iTunes, iBooks або AppStore, служба просто передає на пристрої список придбаних цифрових товарів, які викачуються з відповідних служб. Загальний обсяг віртуального дискового простору для кожного користувача становить 5 Гбайт + Photo Stream (30 днів).

За словами Джобса, запровадження iCloud означає перехід до принципово іншої форми роботи з інформацією - тепер центральним для користувача буде не комп\'ютер або смартфон, а Інтернет. Комп\'ютер, який вже не може претендувати на роль центрального об\'єкта в житті нинішнього покоління користувачів, стає просто ще одним пристроєм, а центр життя у цифровому світі переміщається на iCloud.

iCloud буде запущена разом з iOS восени.

Глава Apple також представив операційну систему Mac OS X Lion, яка має 250 нових функцій. На конференції були представлені тільки найбільш важливі з них, зокрема, функція "Mission Control" - наочний режим переключання між запущеними додатками, вбудований магазин додатків Mac App Store, функція Launchpad - панель в стилі iOS запуску додатків, куплених в Mac App Store.

Будь-яка програма в Lion може бути закрита і відновлена ​​у точно тому стані, в якому користувач з неї вийшов - це правило справедливо для всієї системи. Lion також забезпечує автоматичне збереження документів, з якими працює користувач, без необхідності будь-яких дій з його боку. Функція забезпечує збереження безлічі версій, причому на кожному етапі записуються тільки зміни документа, що сталися.

Цікаво, що наступна ОС від Apple буде доступна тільки через Інтернет - вона вже в липні з\'явиться в App Store і коштуватиме 30 доларів. Для установки оновлення не потрібно перезавантаження. Користувач може встановити копії Lion на всі персонально авторизовані Mac - купувати кілька копій не доведеться.

Про виступ Стіва Джобса була оголошено заздалегідь. У випадку, якби він не з\'явився на відкритті конференції, це могло б негативно позначитися на вартості акцій Apple.

Щорічний форум для розробників Worldwide Developers Conference (WWDC) - один з найважливіших публічних заходів компанії Apple, яка відома своєю закритою політикою.


Переглядів: 2147
Поширень: 0